Ovo su 4 najčešće ljetne tegobe i bolesti!

Ovo su 4 najčešće ljetne tegobe i bolesti!

Ovo su 4 najčešće ljetne tegobe i bolesti!
  • Objavljeno: Utorak, 02.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Prvim porastom temperatura zaboravljamo na prehlade, gripe i slabljenje imunološkog sustava. S obzirom na to da zdravstvene tegobe uglavnom povezujemo sa zimskim mjesecima, zaštitni faktor i hidratacija ljeti su najčešće jedine alternative koje koristimo za zdravlje, odnosno zdravlje naše kože.

Mogućnost da se razbolite tijekom ljeta je gotovo jednaka, a neka zdravstvena stanja mogu postati i gora te je teže nositi se s njima tijekom vrućih dana. Ljeti sudjelujemo više u vanjskim aktivnostima, čime se možemo suočiti s nekim problemima koje su naveli stručnjaci za wellandgood.

1. Trovanje hranom

Bilo da je riječ o roštilju ili pikniku s vašim voljenima, ljeti koristimo svaku priliku za kvalitetan obrok i druženje na otvorenom. Hrana koja je obično ohlađena, sirova ili djelomično kuhana, poput mesa, voća, povrća, mliječnih proizvoda i jaja, podložna je brzom rastu bakterija. Bakterije koje se tada mogu aktivirati su salmonela, norovirus, anaerobne bakterije ili Staphylococcus aureus, a vi biste se mogli suočiti s mučninom i povraćanjem - glavnim simptomima trovanja hranom.

To se događa zbog topline i vlage, koje pružaju savršene uvjete za razmnožavanje i procvat patogenih bakterija. Hranu držite u hladnjaku, a ruke temeljito perite nakon kontakta sa sirovom hranom i držite ju podalje od hrane koja je spremna za konzumaciju.

2. Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa može biti posljedica niza zdravstvenih podloga, kao što su infekcije sinusa ili devijacija septuma. Međutim, ljeto može imati veliku ulogu kada su u pitanju te sitne krvne žile unutar nosa koje pucaju. Visoke temperature, sezonski suhi zrak i velike nadmorske visine najčešći su ljetni razlozi zbog kojih možete doživjeti ovu neugodnu kratkotrajnu smetnju. Promjene u okolišu također mogu iritirati sluznicu vašeg nosa, stoga i alergija može biti jedan od uzročnika.

Za prevenciju, stručnjaci preporučuju korištenje fiziološke otopine u spreju dva puta dnevno kako bi nosni prolazi bili vlažni. Ako je do krvarenja već došlo, sjednite uspravno i lagano nagnite glavu prema naprijed. Pritisnite obje strane nosa i stavite hladni oblog ili led.

3. Atletsko stopalo

Koliko god preferirali tenisice, ljeti je važno što više nositi otvorenu obuću. Cjelodnevno nošenje zatvorene obuće i pretjerano znojenje mogu uzrokovati razvoj učestale gljivične infekcije, poznate pod nazivom atletsko stopalo. Ova zaraza obično se širi na bazenima, u tuševima i svlačionicama, stoga je pravilna higijena najbitnija. Općenito, rasprostranjenost bolesti u Europi doseže 20 posto, a učestalija je kod muških osoba.

Samu infekciju izazivaju dermatofitne gljivice kao što su Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum sensu stricto i Trichophyton interdigitale. Znakovi i simptomi atletskog stopala uključuju ljuskavi crveni osip koji obično uzrokuje svrbež i peckanje stopala, a mogu se pojaviti i čirevi ili mjehurići. Infekcija je zarazna i može se širiti preko ručnika, odjeće, ali i preko poda koji je kontaminiran gljivicama. Obavezno dobro osušite stopala i prste nakon znojenja ili tuširanja, a svoje vodootporne sandale svakodnevno perite sapunom i vodom.

4. Gljivične infekcije

Gljivične infekcije dobra su izlika za učestalo mijenjanje badića, jer vjerojatno na more nosite i više kupaćih kostima nego što vam je potrebno. Visoke temperature, vlaga i sati provedeni u kupaćem kostimu mogu dovesti do prekomjernog rasta gljivica i uzrokovati nelagodu u vaginalnom području.

Široke lagane hlače savršen su odabir za ljeto. Izbjegavajte usku odjeću, dugo sjedenje na istom mjestu i birajte pamučno donje rublje. Tuširajte se redovito, osobito nakon preznojavanja jer je znoj idealna podloga za razvoj infekcija. Također, stručnjaci kažu kako biste trebali izbjegavati agresivna sredstva i koristiti ona prirodnija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije