Ova mjesta na koja svaki dan idete kriju opasnost zaraze gljivicama!

Ova mjesta na koja svaki dan idete kriju opasnost zaraze gljivicama!

Ova mjesta na koja svaki dan idete kriju opasnost zaraze gljivicama!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

„Atletsko stopalo“ ili gljivice na nogama mogu se dogoditi svakome, a ne samo sportašima kako to ime navodi. To je uobičajena gljivična infekcija koja je zarazna i prenosi se s osobe na osobu, stoga treba biti na oprezu. Gljivično oboljenje stopala i noktiju nije opasno, ali može biti vrlo iritantno, a ako se ne liječi može doći do njihovog širenja na okolne dijelove tijela i na druge osobe. Najčešći simptomi su crvenilo, svrbež te sitni mjehurići, a javlja se i neugodan miris. Infekcija uglavnom počinje između četvrtog i petog prsta na nogama, jer je tamo tanka koža najpodložnija gljivicama. Ako pravovremeno reagirate i počnete mazati zaraženo mjesto kremom protiv gljivica kao što je primjerice Exoderil®, riješit ćete se ozbiljnijih problema. Ona se naime nanosi samo jednom dnevno i ima fungicidno djelovanje na osnovne uzročnike gljivičnih infekcija kože. Postoji i Exoderil®otopina koja se kapa na nokte ako su i oni zaraženi, a kod njih osobito trebate biti uporni u liječenju, jer se gljivice vrlo rado vraćaju. Liječenje može potrajati i do šest mjeseci ili više, sve dok potpuno ne izraste novi nokat.

Gljivice su samo jedan od simptoma! Saznajte što vam vaše tijelo pokušava reći!

Prije svega pripazite na prevenciju i zaštite svoja stopala koja vas vjerno služe. Evo na kojim mjestima treba biti oprezan.

1. Bazeni

Gljivice obožavaju vlažna, topla i tamna mjesta što znači da se nastanjuju na pločicama i u njihovim fugama u prostorijama koje koristi mnogo ljudi. Javni bazeni su idealna mjesta da dobijete zarazu. Uvijek nosite natikače ili japanke kad se krećete uokolo bazena.

2. Tuševi u teretanama

Vlaga i puno ljudi koji se tušira na istom mjestu mogu značiti zarazu, jer se gljivice prenose tako da djelići zaražene kože oboljele osobe dolaze u kontakt s kožom druge osobe. Ako ne nosite zaštitnu obuću, vrlo lako možete dobiti gljivičnu infekciju.

3. Joga prostirke

Ako vježbate redovno, bilo bi pametno da uložite u svoju prostirku koju uvijek nosite sa sobom. Joga se najčešće vježba kad ste bosi, prolijeva se puno znoja i lako dolazi do zaraze ako djelić zaražene kože ostane na prostirci.

4. Sauna

Divno se opustiti u vreloj pari i iznojiti iz sebe sve otrove. No, bilo bi pametno da u vlažnoj i tamnoj sauni ne sjedite bosi, nego da uvijek nosite japanke ili neke gumene natikače.

5. Ručnici

Osoba koja ima gljivice nikada ne bi trebala dijeliti ručnike s ostalima. Isto tako, ne bi trebala istim ručnikom brisati stopala i ostale dijelove tijela jer se zaraza vrlo lako širi, osobito na nježnu kožu prepona i pazuha.

Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije