Ljetno računanje vremena i problemi sa spavanjem: kako spriječiti posljedice?

Ljetno računanje vremena i problemi sa spavanjem: kako spriječiti posljedice?

Ljetno računanje vremena i problemi sa spavanjem: kako spriječiti posljedice?
  • Objavljeno: Petak, 25.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ljetno računanje vremena ove godine počinje u nedjelju 27. ožujka, što znači pomicanje kazaljki u 2 sata ujutro na 3 sata. Prilagodba vremena za jedan sat možda se ne čini drastična promjena, no kod mnogih uzrokuje probleme sa spavanjem. Općenito, prelazak na ljetno računanje vremena ima znatno veći utjecaj na zdravlje i san nego prelazak na zimsko računanje.

Kako pomicanje kazaljki za jedan sat utječe na san?

Cirkadijalni ritam je 24-satni ciklus koji regulira san i druge ključne tjelesne funkcije, kao što su apetit i raspoloženje. Također ovisi o izlaganju dnevnom svjetlu, što znači da treba biti sinkroniziran s prirodnim ciklusima svjetlosti i mraka kako bi mogao pravilno funkcionirati. Kod pomicanja kazaljki na satu cirkadijalnom ritmu je potrebno neko vrijeme da se vrati u ravnotežu.

Uslijed pomicanja sata primijetit ćete poremećen ciklus spavanja, odnosno ujutro će vam biti teško ustati iz kreveta, tijekom dana ćete biti pospani, a navečer kada dođe vrijeme za spavanje ćete se razbuditi i teško utonuti u san. Time ulazite u začarani krug iz kojeg nije toliko jednostavno izaći.

Osim pretjeranog dnevnog umora, kod poremećenog ciklusa spavanja nastaju posljedice kao što su:

  • Oslabljena memorija – nedostatak sna može utjecati na vašu sposobnost razmišljanja, pamćenja i obrade informacija.
  • Opasnost od sukoba – loše raspoloženje zbog nedostatka sna moglo bi utjecati na odnose koje imate s drugima i povećati vjerojatnost od nepotrebnih svađa.
  • Smanjena kvaliteta života – zbog manjka energije i lošeg raspoloženja nećete imati volje sudjelovati u sportskim i drugim aktivnostima kojima se inače bavite.

U slučaju da problemi sa spavanjem potraju, dugoročno možete osjetiti i ozbiljnije zdravstvene posljedice. Česti zdravstveni problemi koji su povezani s kroničnim nedostatkom sna su povećan rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara, a uz to se mogu javiti pretilost, depresija, smanjena funkcija imunološkog sustava i izostanak spolnog nagona.

Savjeti kako spriječiti nedostatak sna zbog prelaska na ljetno računanje vremena

1. Postepeno naviknite organizam na novo vrijeme spavanja

U početku će vam biti teško odlaziti na spavanje sat vremena ranije, zato pokušajte postepeno tijekom nekoliko večeri priviknuti organizam na novo vrijeme spavanja. To znači da odete na spavanje 15 minuta ranije, a svaku narednu večer povećate vrijeme za još 15 minuta, dok se ne naviknete na raniji odlazak u krevet.

2. Izbjegavajte alkohol

Suzdržite se od konzumiranja alkohola prije spavanja, barem prvih nekoliko tjedana dok se ne naviknete na novi ritam. Iako alkohol može utjecati da se osjećate pospano, pod njegovim djelovanjem će vam biti teško utonuti u dubok san, a kada učinak alkohola prestane probudit ćete se i bit će vam teško ponovno zaspati.

3. Provedite vrijeme na otvorenom tijekom dana

Izloženost dnevnom svjetlu može ublažiti osjećaj umora koji često prati promjene vremena. Provođenje vremena vani tijekom dana potiskuje proizvodnju melatonina, hormona koji se oslobađa navečer čime ćete smanjiti dnevnu pospanost.

4. Ograničite popodnevno drijemanje

Nemojte pretjerivati s poslijepodnevnim drijemanjem jer ako previše spavate tijekom dana, navečer će vam biti teško zaspati. Ograničite drijemanje na 20 minuta ili manje, a kada se probudite nemojte nastaviti ležati u krevetu.

5. Izbjegavajte kofein prije spavanja

Tijelu je potrebno između 3 do 7 sati kako bi razgradilo kofein. To znači da ako se popili kavu u 18 sati, u 22:30 će u vašem organizmu još uvijek biti prisutan kofein i držati vas budnim. Zbog toga pokušajte izbjegavati konzumaciju kofeina u poslijepodnevnim satima.

Za san iz snova

Ako ste do sada sve isprobali i još uvijek imate poteškoća sa spavanjem, Lunestil tablete su jedinstveno i inovativno rješenje za dobar noćni odmor. Sadrži kombinaciju moćnih i učinkovitih sastojaka u jedinstvenoj duo kapsuli s odgođenim oslobađanjem. To znači da se vanjska kapsula (koja sadrži eterično ulje lavande) prva oslobađa nakon gutanja, što vam omogućuje da mirno i opušteno zaspite. Tek nakon što zaspite (1 sat nakon uzimanja) oslobađa se druga, unutarnja kapsula s ekstraktom pasiflore, vitaminom B6 i melatoninom i na taj način upotpunjuje učinak tablete.

Jedinstvena kombinacija ova četiri sastojka te optimiziran način oslobađanja komponenti iz kapsule, pomoći će vam da lakše zaspite, ali i uživate u mirnom i kvalitetnom snu tijekom cijele noći. Lunestil ne uzrokuje navikavanje, ovisnost ili pospanost nakon buđenja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije