Prepoznajte suptilne znakove koji mogu dovesti do prekida veza!

Prepoznajte suptilne znakove koji mogu dovesti do prekida veza!

Prepoznajte suptilne znakove koji mogu dovesti do prekida veza!
  • Objavljeno: Petak, 15.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ljubavne veze i izlasci česta su tema svakodnevnih razgovora. Kada se priča o izlascima s potencijalnim partnerom sigurno ste više puta čuli kako postoje „crvene zastave“ i „zelene zastave“, ali možda je manji dio vas čuo za pojam „ružičastih zastava“ koje su točno na sredini između ova dva pojma.

Ljubavno bombardiranje, nepristojnost prema konobaru, pokušaji kontrole i manipuliranje od strane partnera ili osobe s kojom izlazite očiti su znakovi crvenih zastava. Kada spominjemo crvenu zastavu najčešće pričamo o znakovima toksičnog odnosa ili jasne nekompatibilnosti s partnerom.

S druge strane, zelene zastave ili „zeleno svjetlo“ podrazumijeva da smo pronašli osobu s kojom možemo komunicirati i s kojom se osjećamo ugodno.

No stručnjaci su uveli još jedan pojam i dodali nam još jednu boju zastave, onu za koju tvrde da se nalazi u sredini spektra – ružičasta zastava. U nastavku pročitajte što su ružičaste zastave, zašto ih je važno uočiti i što o njima misle stručnjaci za ljubavne odnose.

Na što upozoravaju ružičaste zastave u vezama?

„Ružičaste zastave su suptilni pokazatelji da možda niste kompatibilni u vezi“, kaže stručnjakinja za upoznavanje i radijska voditeljica "The Dates & Mates Podcast" Damona Hoffman. Hoffman ističe kako su ove zastave manje vidljive jer ne upućuju na ozbiljne probleme. Ipak, zanemarivanjem suptilnih problema i ignoriranjem znakova upozorenja mogu prerasti u ozbiljne. Zato riješite suptilne razlike kako vas ne bi dovele do prekida odnosa, savjetuju stručnjaci.

Slično o tome mislim i Alysha Jeney, terapeutkinja i vlasnica denverskog savjetovališta za odnose „Modern Love Counseling“. Ružičaste zastave mogle bi biti nešto za što vam intuicija govori da je malo čudno, ali pričekajte neko vrijeme kako biste bili sigurni o čemu se radi. One također mogu biti i okidači koje vas podsjećaju na događaje iz prošlih veza. Takve zastave je važno zapamtiti i koristiti kao primjer.

Primjeri najčešćih ružičastih zastava

Ružičaste zastave se razlikuju od odnosa do odnosa, ali postoje neki uobičajeni primjeri. Terapeutkinja Liz Higgins navodi kako njezini klijenti kao primjer znaju navesti situacije kada osobe nemaju mišljenje ili ne mare o tome gdje će jesti ili što će raditi i sl. "Druga su razlike u političkim ili vjerskim stavovima" kaže ona.

Promjene u ponašanju, neurednost ili neodgovaranje na poruke također su primjeri ružičastih zastava. Iako se ne radi o razlozima za prekid, ova pitanja ne biste trebali gurnuti pod tepih.

Sarah Weisberg, psihologinja i osnivačica Potomac Therapy Group, naglašava važnost uzimanja u obzir misli i ponašanja oba partnera. "Kada primijetimo da namjerno ili nehotice povrijedimo druge, važno je napraviti korak unatrag i zapitati se što se događa", rekla je.

Kako razlikovati ružičastu i crvenu zastavu u vezi?

"Ružičaste zastave lakše je ignorirati i stoga su potencijalno štetnije od crvenih", kaže Tracy Ross, socijalna radnica specijalizirana za parove i obiteljsku terapiju te dodaje kako ponekad ružičaste zastave nećete primijetiti na prvu jer nisu očite kao crvene. „Ali ako vam nešto prigovara više puta, vrijeme je da obratite pozornost", kaže ona.

Nerealno je očekivati da će vaš partner zadovoljiti svaku vašu potrebu, a Ross napominje kako je bitno razlikovati stvari koje su po vama bitne kod partnera od onih o kojima ste spremni pregovarati.

Kod svih zastava je najvažnije da ih ne ignorirate, kaže Ross. "Nelagoda ili nesigurnost oko pitanja često dovodi do izbjegavanja, a iz izbjegavanja rastu sve vrste problema u vezi", kaže ona. Razmislite zašto se osjećate zabrinuto i razgovarajte s partnerom o tome, piše Huffpost. "Ružičaste zastave bi vam također mogle pružiti priliku za komunikaciju s partnerom, a način na koji činite odredit će želite li nastaviti vezu", kaže psihologinja Rachel Needle.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije