Ovaj važan dio tijela zaboravljamo zaštititi od sunca!

Ovaj važan dio tijela zaboravljamo zaštititi od sunca!

Ovaj važan dio tijela zaboravljamo zaštititi od sunca!
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Važnost kreme za sunčanje često uzimamo zdravo za gotovo. Prvim velikim porastom temperature, prekrivamo lice, vrat i remena, ali često zaboravimo kako su kreme od iznimne važnosti i tijekom cijele godine. Zato, SPF u torbicu i nigdje bez njega, a mi vam otkrivamo koji dio tijela vjerojatno zaboravljate zaštititi prilikom svake uporabe.

Najčešća rečenica koju čujemo ili pročitamo u uputstvima nekog proizvoda za kosu ili tijelo je „izbjegavati područje oko očiju.“ S obzirom na to, često smo oprezni čak i s proizvodima za lice jer je riječ o vrlo osjetljivom dijelu tijela, a kozmetika u svom sastavu nerijetko ima spojeve koji mogu nadražiti takva područja.

Svima nam je barem jednom uletjelo malo kreme u oči što nam je iziritiralo kožu ili pokvarilo šminku, pa smo posebno oprezni kada na plaži polako utrljavamo svoj najdraži faktor na lice. Ipak, mnoge će iznenaditi činjenica da su kapci jednako izloženi suncu te da i njih treba zaštititi, a mi vam donosimo kako to postići, a istovremeno izbjegnuti iritaciju i nelagodu kože.

Zašto je važno zaštititi kapke?

"Vidio sam neke od najgorih karcinoma kože u području kapaka", rekao je za HuffPost dr. Karan Lal iz Schweiger Dermatology te dodao kako je kirurgija raka kože na ovom području jako komplicirana i može uzrokovati značajne ožiljke koji mogu dovesti do kroničnih suhih očiju. Takav rak može biti jako agresivan i težak za liječenje.
„Neki su čak izgubili cijelu kožu donjeg i gornjeg kapka od raka kože,“ dodao je doktor Lal.

Osim zdravstvene skrbi, prednost zaštite od UV zračenja na ovom području, očituje se i s dermatološke perspektive. Sunčevo zračenje osim prijevremenog starenja, uzrokuje i spuštene vjeđe/kapke. SPF koristite kao sredstvo za izbjegavanje kasnijih bora, ali i stvaranja tamnih krugova oko očiju.

“Kapci su skloni i postinflamatornoj hiperpigmentaciji zbog trljanja i češanja jer je koža na ovom području tako tanka”, rekao je dr. Lal. Kao što sama riječ kaže, radi se o hiperpigmentacijama koje nastaju nakon neke vrste upale na koži. Hiperpigmentacija nastaje kada unutarnji ili vanjski faktori uzrokuju povećanu proizvodnju melanina.

Kako zaštititi kapke od sunca?

Najbolji način za to je korištenje mineralnih krema sa zaštitnim faktorom 30+ ili više. Iritacija i peckanje kože učestalo je kod kemijskih proizvoda koji sadrže oksibenzon i avobenzon, stoga stručnjaci preporučuju one kreme koje u svom sastavu imaju cinkov oksid i titanijev oksid, ali postoje i specijalizirane kreme za područje oko očiju. Općenito, mineralne kreme za sunčanje imaju bolju ocjenu od kemijskih krema za sunčanje.

Kozmetički brendovi posljednjih nekoliko godina uvelike brinu o potrebnoj količini SPF-a, što dokazuje činjenica da veliki broj pudera na tržištu u svom sastavu imaju zaštitu od UV zračenja. Od sada se čak mogu kupiti i neka sjenila koja istovremeno štite od štetnosti sunca.

"Prije samog početka nanošenja kreme, ruke vam moraju biti potpuno čiste i suhe. Koristite malu količinu odjednom i nanesite na mala područja i lagano razmažite. Ja obično nanosim na kožu odmah ispod obrva, zatim na kut oka najbliži nosu, zatim na stvarni kapak, a zatim na područje podočnjaka," objasnila je dermatologinja. Preporučila je pustiti da se potpuno osuši, a zatim ponoviti postupak. Izbjegavajte da vam krema za sunčanje uđe direktno u oči i operite ruke kada završite.

Ne zaboravimo, sunčane naočale i šešir kao 2u1 kombinacija modnog dodatka i maksimalne zaštite, uvijek je dobra opcija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije