Saznajte koji su najčešći uzroci zatvora

Saznajte koji su najčešći uzroci zatvora

Saznajte koji su najčešći uzroci zatvora
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zatvor je česta pojava i gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije osjetila probavne probleme. Iako ova tegoba u većini slučajeva nije opasna, poprilično je neugodna.

Najčešći razlog zatvora je nepravilna prehrana, premali unos vlakana i nedovoljno uzimanje tekućine. No, uzrok zatvora može se skrivati i u nekom od stanja koja možda i ne biste povezali sa zatvorom.

Uzroci zatvora

1. Stres

Stručnjaci ističu da su probavne smetnje jako često posljedica visoke razine stresa. Živčani sustav upravlja vašim probavnim sustavom. Visoka razina stresa može poremetiti uravnoteženost probavnog sustava. Manjak sna i stres često idu zajedno, što je savršen recept za probavne smetnje. S druge strane, stres kod nekih osoba može uzrokovati češće obavljanje velike nužde, a u najtežim slučajevima, i proljev. Ako ste često pod velikim stresom, umu i tijelu će dobro doći neke tehnike opuštanja.

2. Promjene u navikama vježbanja

Ako ste jedan period redovito vježbali, sigurno niste imali problema s radom probavnog sustava. Možda niste imali problema ni prije nego što ste počeli redovito vježbati. Kada prestanete održavati naviku vježbanja, nemojte se čuditi ako primijetite promjene u radu probavnog sustava. Promjene navika mogu narušiti ionako osjetljiv probavni sustav. Već ste upoznati sa svim prednostima redovite tjelovježbe, a bolji rad probavnog sustava je tek jedna od njih.

3. Trudnoća

Iako veliki broj žena ima problema sa zatvorom u najranijoj trudnoći, neke se s tim problemom nose tijekom čitave trudnoće. Trudnoća je promjena na koju se tijelo treba naviknuti. Dok se ne navikne, možete osjećati promjene u radu probavnog sustava. Ako ste trudni i osjećate probleme s radom probave, obratite pažnju na namirnice koje jedete. Vaša prehrana treba biti uravnotežena i zdrava. Izbjegavajte sve namirnice za koje ste primijetili da uzrokuju probavne smetnje.

4. Lijekovi protiv bolova

Ako ste u posljednjih nekoliko dana uzimali lijekove protiv bolova, nemojte se iznenaditi ako osjetite probavne smetnje, najčešće zatvor. Lijekovi protiv bolova u većini slučajeva uzrokuju zatvor, naročito ako ih ne uzimate često. Pri tome mislimo na intenzivnije lijekove protiv bolova koji se često uzimaju nakon zahtjevnih kirurških zahvata. Povremeno uzimanje ibuprofena ne bi trebalo narušiti rad vašeg probavnog sustava.

5. Bolesti štitnjače

Patite li često od zatvora, bilo bi dobro da se obratite liječniku jer možda imate problema s radom štitnjače. Najčešće je u pitanju hipotireoza, odnosno usporen rad štitnjače. Pravilno funkcioniranje štitnjače je ključno kako bi u tijelu u svakom trenutku postojala zadovoljavajuća razina hormona štitnjače koji sudjeluju u nizu tjelesnih procesa. Preniska razina tih hormona može usporiti probavni sustav.

6. Kronična stanja

Ako je zatvor dugotrajan i popraćen bolovima, svakako se obratite liječniku. Možda patite od sindroma iritabilnog crijeva. To je jako čest poremećaj koji može uzrokovati zatvor ili proljev. Velika je vjerojatnost da ćete morati promijeniti svoje prehrambene navike i izbaciti namirnice koje ne odgovaraju vašem probavnom sustavu.

Srećom, rješenja većine probavnih smetnji su jednostavna: jedite uravnoteženo i zdravo, pijte puno vode i unosite vlakna, topiva i netopiva. Što se tiče uzimanja laksativa, ne morate ih se bojati, ali budite pažljivi i umjereni. Također, uzmite u obzir i namirnice koje imaju prirodno laksativno djelovanje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije