Naučite se opustiti

Naučite se opustiti

Naučite se opustiti
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Živimo u stresnom razdoblju, a ljudi pokušavaju s različitim tehikama opuštanja koje im pomažu da se nose sa svakodnevnim stresom. Kako biste uživali u opuštanju, prvo trebate naučiti kako se opustiti. Napravite nekoliko malih promjena u vašoj dnevnoj rutini i neka one postanu navika kako biste se oslobodili svakodnevnog stresa. Trebate znati da opuštanje može smanjiti razinu toksina u tijelu koji uzrokuju niz bolesti.

Tehnike disanja

Sjednite mirno u udoban položaj. Zatvorite oči i fokusirajte se na tijelo. Opustite prvo mišiće nogu, zatim trupa i ruku, a na kraju opustite lice. Duboko udahnite i izdahnite. Tehnike disanja opuštaju um i tijelo. Dišite duboko 10 do 20 minuta. Nakon toga ćete se osjećati bolje i opuštenije, a vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Umirujući zvukovi

Odaberite glazbu ili zvukove koji su opuštajući i smanjuju stres. Koristite ovu metodu dok idete na posao i s posla, za vrijeme ručka, pauze na poslu ili, ukoliko je moguće, za vrijeme rada. Umirujuću glazbu i zvukove slušajte navečer prije spavanja kako biste se opustili od svakodnevnih aktivnosti. Kombinirajte glazbu i tehnike disanja kako bi učinak opuštanja bio još bolji.

Vizualna opuštanja

Uložite u slike ili postere koji djeluju umirujuće kao što su dijelovi prirode, životinje ili apstraktne kombinacije opuštajućih boja. Svoj dom okružite opuštajućim bojama kako bi on bio oaza mira. Također možete čitati tekstove koji uče o opuštanju. Na taj način ćete saznati korisne informacije koje će vam pomoći.

Masaža

Povremeno si priuštite masažu ili zamolilte nekoga da vas izmasira. Pri tome koristite umirujuća eterična ulja ili losione. Masaža će potaknuti opuštanje tijela, a na taj način i uma. Uključite i tehniku disanja, pustite umirujuću glazbu kako bi učinak opuštanja bio bolji.

Mirisi

Postoji veliki izbor eteričnih ulja koji djeluju opuštajuće. Eterična ulja možete oslobađati uz pomoć svijeća i lampica za eterična ulja, ali također možete iskoristiti komad tkanine, po mogućnosti od prirodnih vlakana kao što je pamuk. Izrežite tkaninu na manje dijelove te napunite rižom. Dodajte eterično ulje lavande, kamilice ili eukaliptusa. Tkaninu zavežite, ali ostavite jedan kraj otvoren. Dijelove tkanine rasporedite po domu, ponajviše na mjesta gdje najčešće odmarate. One će oslobađati lagani miris dosta dugo koji će na vas djelovati relaksirajuće.

Tjelovježba

Pokrenite svoje tijelo. Probajte s jogom, plesom ili borilačkim vještinama kojima ćete vježbati kontrolu pokreta, disanja i opuštanja. Odaberite aktivnosti koje volite i koje vas opuštaju. Probajte naći što više vremena za te aktivnosti, po mogućnosti svaki dan.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije