Istraživanje otkriva kako je spavanje povezano s masnoćom na trbuhu

Istraživanje otkriva kako je spavanje povezano s masnoćom na trbuhu

Istraživanje otkriva kako je spavanje povezano s masnoćom na trbuhu
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Rezultati istraživanja američke klinike Mayo dokazali su povezanost nedostatka sna s nezdravom masnoćom na trbuhu. U ovo istraživanje krenuli su kako bi upotpunili do sada ograničene dokaze o posljedicama nedostatka sna za rizik od pretilosti, kažu iz klinike Mayo.

Rezultati studije koju su proveli pokazuju da ljudi koji ne spavaju dovoljno imaju do 9 posto više trbušne masti i povećanje trbušne visceralne masti za 11 posto. Visceralna masnoća je ona masnoća koja se taloži duboko u trbuhu i oko unutarnjih organa, a povezana je sa srčanim i metaboličkim bolestima.

Opasnosti viscelarne masnoće

Visceralna masnoća nalazi se ispod mišićnog sloja i oblaže organe poput jetre, bubrega, srca i gušterače. Ta vrsta masnoće može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su određeni karcinomi, moždani udar, dijabetes tipa 2, pretilost, kardiovaskularne bolest i visoki kolesterol.

Nedostatak sna može dovesti do viših razina visceralne masti. Razlog tome može biti povišena razina kortizola, odnosno hormona stresa, koji doprinosi skladištenju visceralne masti ili činjenica da nedostatak sna također može povećati apetit i želju za hranom, posebno za onom s visokim udjelom šećera.

"Naša otkrića pokazuju da je skraćeni san, čak i kod mladih, zdravih i relativno mršavih osoba, povezan s povećanjem unosa kalorija, vrlo malim povećanjem težine i značajnim povećanjem nakupljanja masti unutar trbuha", kažu dr.sc. Virend Somers, dr.med. i profesorica kardiovaskularne medicine Alice Sheets Marriott koja je i voditeljica studije.

Više od trećine odraslih u SAD-u ne spava dovoljno, kažu stručnjaci, a kao neke od disruptivnih čimbenika navode rad u smjenama, korištenje pametnih uređaja i društvenih mreža koje se koriste tijekom tradicionalnih vremena spavanja. Upravo iz navedenih razloga liječnici preporučuju ljudima koji se bore sa spavanjem, da povećaju vježbanje i zdrav izbor hrane.

U eksperimentu induciranog ograničavanja sna je sudjelovalo dvanaest zdravih osoba (9 muškaraca u rasponu od 19 do 39 godina) koje su završile kontroliranu 21-dnevnu bolničku studiju koja se sastojala od 4 dana aklimatizacije, 14 dana eksperimentalnog ograničenja spavanja (4 sata mogućnosti spavanja) ili kontrolnog sna (9 sati prilike za spavanje) i trodnevnog vremena za oporavka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije