Nutritivne alergije u porastu
Koprivnjače
Pojam koprivnjače potječe još iz vremena Hipokrata, da bi od 18. stoljeća bio u službenoj upotrebi i kao dijagnoza.
Pojam koprivnjače potječe još iz vremena Hipokrata, da bi od 18. stoljeća bio u službenoj upotrebi i kao dijagnoza. Nakon toga vremena postupno i mukotrpno usavršavani su dijagnostički i terapijski postupci, iako još treba puno rada i istraživanja da bi se postiglo gotovo potpuno savršenstvo.
Uz alergijske reakcije na lijekove, najčešće su one na alergene iz hrane. Kliničke slike variraju, pa se kao simptom može javiti:
- samo koprivnjača
- kombinacija koprivnjače i edema sluznica uz dišne tegobe
- samo edem sluznica
- samo probavni simptomi (koji će u nastavku biti navedeni i zahvaćaju cijeli probavni sustav)
- anafilaktički šok, relativno rijedak kod alergena iz hrane (prema svjetskim statistikama javlja se kod oko 0,4 posto populacije, blaže je izražen nego šok izazvan lijekom ili ubodom kukaca)
- kombinacija svih navedenih simptoma.
Iako su alergijske reakcije na lijekove najčešće, otprilike 50 posto osoba s koprivnjačom ili edemom sluznice u dermatološko-alergološku ambulantu javilo se zbog nekih alergena iz hrane. Simptomi su obično akutni i nastupe 30 - 90 minuta nakon uzimanja određene hrane, a rijetko nakon nekoliko sati ili dana. Bolesnik obično može navesti hranu na koju sumnja.
Osobe koje imaju samo probavne simptome ne javljaju se u našu ambulantu, nego obično u gastroenterološku, gdje često ne dobiju dijagnozu zbog vrlo širokog raspona diferencijalne dijagnostike. To je jedan od razloga što se godinama povlače pod dijagnozom nerazjašnjene gastrointestinalne bolesti, iako oko 20 - 45 posto bolesnika u svijetu za svoje tegobe okrivljuje upravo hranu. Dokazana pojavnost iznosi oko jedan do četiri posto svjetske populacije, iako su podaci prilično nepouzdani.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345