Navike spavanja koje produljuju život za čak pet godina

Navike spavanja koje produljuju život za čak pet godina

Navike spavanja koje produljuju život za čak pet godina
  • Objavljeno: Subota, 04.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jeste li znali da vam samo određena dosljedna rutina spavanja može pomoći produljiti život? Prema novom istraživanju koje je predstavio Američki fakultet za kardiologiju, pridržavanje nekoliko navika koje se tiču spavanja, osigurat će dodatnih 2,5 godine životnog vijeka kod žena i 5 godina životnog vijeka kod muškarca, prenosi CNN. Istraživači su prikupili podatke od više od 172.000 muškaraca i žena koji su bili uključeni u Anketu o nacionalnom zdravstvenom intervjuu od 2013. do 2018., navodi se u priopćenju za javnost.

Promatrali su i procijenili pet čimbenika koji doprinose kvaliteti sna, uključujući:

  1. Dobivanje idealne količine sna od sedam do osam sati svake noći
  2. Težina kod uranjanja u san najviše dva puta tjedno
  3. Poteškoće u održavanju mirnog sna najviše dvije noći tjedno
  4. Ne uzimanje lijekova za spavanje
  5. Buđenje s osjećajem odmora najmanje pet dana u tjednu

Sudionici koji su iskusili svih pet kategorija spavanja, imali su puno duži životni vijek, čak 4,7 godina veći životni vijek kod muškaraca i 2,5 godine kod žena, piše Eat This, Not That.

Živite dulje uz dobre navike spavanja

Prema studiji, sedam do osam sati mirovanja svake noći ključno je za vaše zdravlje. Dovoljno sna glavni je ključ procesa oporavka vašeg tijela. Osim toga, pomaže vam da uspješno obavite zadatke koje imate toga dana, objašnjava Zaklada za spavanje.

No, mnogi pojedinci suočavaju se s problemima spavanja koji dovode do nedovoljne kvalitete sna. Iznenađujuće, gotovo polovica Amerikanaca osjeća se umorno tijekom dana, od tri do sedam dana u tjednu, izvještava Sleep Foundation. Osim toga, otprilike 35% odraslih u SAD-u otkriva da u prosjeku spava manje od sedam sati svake noći. Dobrobit čvrstog sna potrebno je uvijek naglašavati. Uostalom, istraživanje kaže da vam navike zdravog spavanja mogu čak produžiti život! Ako primjenjujete sva ova ponašanja, vjerojatnije je da ćete živjeti dulje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije