Pijete li dovoljno tekućine? Vaš životni vijek mogao bi ovisiti o tome

Pijete li dovoljno tekućine? Vaš životni vijek mogao bi ovisiti o tome

Pijete li dovoljno tekućine? Vaš životni vijek mogao bi ovisiti o tome
  • Objavljeno: Petak, 06.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dovoljna hidratacija je nešto na što nas mnogi stručnjaci i liječnici upozoravaju u bilo koje doba godine. Mnoga su istraživanja pokazala razne prednosti ispijanja dovoljno tekućine, no nova studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavljena u časopisu BioMedicine, pokazala je da odrasli koji unose dovoljnu količinu tekućine i paze da ne ostanu žedni, žive dulje i razvijaju manje kroničnih bolesti.

Naime, liječnici su 30 godina pratili 11.255 ljudi i analizirali vezu između razine natrija u krvi koja raste ako se smanji unos tekućine, i drugih zdravstvenih indikatora. Analiza dobivenih podataka pokazala je da su odrasle osobe s povišenom razinom natrija sklonije razvijanju kroničnih stanja i pokazuju znakove uznapredovalog biološkog starenja u odnosu na odrasle osobe koje imaju srednje vrijednosti natrija u krvi. Također, odrasli s povećanom razinom natrija su pod povećanim rizikom da umru ranije.

Autorica studije Natalia Dmitrieva, zaključila da dovoljan unos tekućine usporava starenje i produljuje život bez bolesti. Istraživanjem nisu bile obuhvaćene osobe koje su već imale visoke razine natrija ili neka ozbiljna stanja, poput pretilosti. Znanstvenici su se rukovodili s 15 markera za zdravlje, među kojima je bio i sistolički krvni tlak, kolesterol i razina šećera u krvi. Tako su imali uvid u funkcioniranje kardiovaskularnog, respiratornog, metaboličkog, bubrežnog i imuniloškog sustava svake praćene osobe. U obzir su uzeli i čimbenike poput starosne dobi, rase, biološkog spola, pušenja i povišenog krvnog tlaka.

Čak 64% posto veći rizik od razvijanja kroničnih bolesti poput zastoja srca, moždanog udara, dijabetesa i oštećenja perifernih arterija, imaju odrasli s razinom natrija iznad 142mEq/L, a normalna razina natrija u krvi iznosi između 135 i 146 miliekvivalenata na litru (mEq/L).

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije