Povećajte plodnost prirodnim putem

Povećajte plodnost prirodnim putem

Povećajte plodnost prirodnim putem
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako povećati plodnost?

Mnogi parovi imaju problema sa začećem djeteta. Parovi koji već neko vrijeme ne uspijevaju na svijet donijeti bebu, često postaju frustrirani i depresivni jer koliko se god trudili i kakve god savjete isprobali ništa im ne pomaže. Ipak, ima dosta prirodnih stvari koje mogu pomoći proces začeća. Za ove savjete nije medicinski dokazano da pomažu svima, no možda će baš vama pomoći.

Kao prvo, vi i vaš partner prestanite pušiti. Studije su dokazale da muškarci pušači imaju 17 posto manje spermija od nepušača. Pušenje ne smanjuje samo broj spermija, već i njihovu kvalitetu. I u žena je pušenje štetno, ono produljuje vrijeme začeća, ali povećava i šanse za potpunu neplodnost. Dokazano je da pušači za vrijeme liječenja neplodnosti moraju primati veće doze lijekova od nepušača. I pasivno je pušenje štetno za žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Ako godinama pušite, ipak nije sve izgubljeno. Istraživanja su pokazala da se muškarcima koji prestanu pušiti količina sperme povećala za osam puta. Prestanite pušiti i izbjegavajte dim cigarete i lakše ćete zatrudnjeti.

Još jedan važan faktor koji negativno utječe na plodnost je stres. Mnogo je studija pokazalo kako metode rješavanja stresa povećavaju plodnost. Mnogo je žena lakše zanijelo samo zato što su naučile kako se pravilno opustiti. Iako je neplodnost vrlo stresna, probajte to vrijeme u kojem pokušavate začeti plod vaše ljubavi, doživljavati kao radosno iskustvo za koje treba vremena. Naučite kako se nositi sa svakodnevnim stresom jer je to možda put do vaše trudnoće.

Prehrana je također vrlo važna. Mnogi parovi koji imaju teškoća sa začećem se ne hrane pravilno. Važno je shvatiti, da iako se vi osjećate zdravo, možda to zapravo nije tako. Istraživanja su pokazala da čak 79 posto neplodnih parova ne dobivaju dovoljno antioksidanata. Jedite više svježeg voća i povrća jer bi to moglo dovesti do najsretnijeg trenutka vašeg života. Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer pomažu povećati broj spremija i njihovu pokretljivost. Dokazano je kako živa ima štetan utjecaj na kvalitetu sperme, zato bi bilo dobro da vaš partner smanji unos morskih plodova. Ženama je debljina velika prepreka kod začeća i to je u stvari najčešći uzrok nepolodnosti kod žena. Ako izgubite i samo 5 posto vaše težine, već će to povećati vašu plodnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije