Što se događa kada pucketate zglobovima prstiju

Što se događa kada pucketate zglobovima prstiju

Što se događa kada pucketate zglobovima prstiju
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dok neke prožmu trnci na sami zvuk pucketanja, drugi obožavaju osjećaj pucanja i trenutnog popuštanja pritiska. Radite li to svjesno ili ne, donosimo vam što se događa vašem tijelu kada pucketate zglobovima prstiju.

Vaši zglobovi sadrže sinovijalnu tekućinu koja ih „podmazuje.“ Plinovi unutar tekućine na sami čin pucketanja izlaze u obliku mjehurića te su zaslužni za taj, mnogima zadovoljavajući, zvuk. No, to nije jedina stvar koja može proizvoditi zvukove u vašem tijelu. “Tetive ili ligamenti koji klize po koštanim površinama mogu reproducirati sličnu vrstu zvuka”, rekla je za SELF kirurginja iz New Yorka Elizabeth Nguyen. Dodala je kako osobe koje imaju artritis također mogu pojačano čuti ovakav zvuk.

Je li pucketanje prstima nezdravo

Godinama prevladavaju pitanja o tome je li pucanje zglobova dobro ili loše za vas. Ako stalno pucketate prstima, vjerojatno vam je netko rekao da ta navika može uzrokovati artritis. Srećom, ova tvrdnja pokazala se kao netočna. Znanstvenik Donald Unger punih 50 godina najmanje dva puta dnevno istezao je prste lijeve ruke, štedeći desnu.

Ukupno je tijekom godina istegnuo zglobove prstiju najmanje 18.520 puta. Nakon 50 godina rendgenom je snimio obje ruke i nije bilo razlike te nisu bile vidljive nikakve negativne posljedice.

U određenim slučajevima, međutim, pucanje zglobova na određeni način može dovesti do potencijalnih problema. Preagresivno pucketanje može pridonijeti ozljedama mišića, tetiva ili ligamenata, ali to su vrlo rijetki scenariji. "Osim toga, može biti riskantnije slomiti neke dijelove tijela od drugih, kao što su osjetljiva područja poput vrata ili kralježnice", upozorava Schwartz.

Ovlašteni fizioterapeut, kiropraktičar ili osteopatski liječnik znat će točno što treba činiti. Oni, za razliku od vas, mogu zaključiti unaprijed i napraviti potrebne testove, kaže Schwartz. "Napravili ste snimke da se uvjerite da je sve u redu, obavili potpuni neurološki i ortopedski test i tada kreće odgovarajuća terapija", kaže Schwartz. Drugim riječima, stručnjaci ne idu na slijepo kad namještaju bilo koji dio tijela.

Zašto je pucketanje zglobom tako dobar osjećaj?

Pucketanje ili pucanje zglobova može pomoći u ublažavanju napetosti koja se nakuplja zbog nedostatka kretanja. Vaše tijelo voli kretanje, i "što se više kreće, to se bolje osjeća", objasnila je kiropraktičarka Drew Schwartz. Mišićna neravnoteža, koja se događa kada jedan skup mišića postane slabiji od svoje suprotne strane mišića, također bi mogla utjecati na ovo nakupljanje napetosti. Ipak, kod nekih se ovaj osjećaj blagostanja može razviti u tik. Ako ste primijetili da to učestalo radite, probajte se zaokupirati nečim drugim. Kada god dobijete želju za pucketanjem, uzmite neki predmet s radnog stola na poslu ili od kuće. Uzmite olovku i pišite ili držite uz sebe kremu za ruke kojom ćete namazati dlanove kada dobijete želju tog tipa.

Naravno, pucketanje zglobovima nije dugoročno rješenje ako je bilo koji dio vašeg tijela konstantno ukočen, i to ne bi trebalo činiti ako osjećate bol. U konačnici, ako imate redovit pritisak, stezanje ili bol u određenom dijelu tijela, najbolje je naručiti se na pregled kod stručnjaka kako biste ustanovili o čemu je riječ, osobito ako vam to počne ometati svakodnevni život. Osim toga, ako dio tijela oslabi nakon što ga udarite ili ako osjetite utrnulost, trnce, zamagljen vid ili glavobolje koje ne popuštaju nakon pucketanja dijela tijela, ne biste trebali oklijevati potražiti hitnu liječničku pomoć.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije