Hrana koja kod muškaraca smanjuje rizik od raka crijeva za čak 22%

Hrana koja kod muškaraca smanjuje rizik od raka crijeva za čak 22%

Hrana koja kod muškaraca smanjuje rizik od raka crijeva za čak 22%
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kolorektalni karcinom vrlo je česta bolest. Prema podacima Hrvatskog registra za rak, nalazi se na 3. mjestu po učestalosti malignih tumora kod muškaraca, a muškarci uglavnom obolijevaju i u ranijoj dobi nego žene. Od njega oboli svaki 23. muškarac i svaka 25. žena u svijetu, a rizik je s godinama sve veći.

Novo američko istraživanje provedeno na gotovo 80.000 muškaraca, otkrilo je povezanost biljne hrane s rizikom raka debelog crijeva. U studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine, ispitanici su morali odgovoriti koliko često jedu određenu hranu te kolike porcije konzumiraju. Prosječna dob muškaraca iznosila je 60, a kod žena 59 godina.

Ponuđene skupine namirnica razvrstane su u tri dijela, a to su zdrava biljna hrana (cjelovite žitarice, povrće, voće, orašasti plodovi, biljna ulja, mahunarke, kava i čaj), manje zdrava biljna hrana (rafinirane žitarice, voćni sokovi, krumpir, dodani šećeri) i hrana životinjskog podrijetla (jaja, riba, plodovi mora, mliječni proizvodi i životinjska mast).

"Pretpostavljamo da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica pridonose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva jer suzbijaju razvoj kroničnih upala, koje mogu rezultirati rakom", pisalo je u studiji.

Znanstvenici su otkrili da sklonost razvoja raka crijeva ovisi o rasi i etničkoj pripadnosti, no potrebna su dodatna istraživanja. Tijekom istraživanja rak debelog crijeva se razvio kod 4976 ispitanika, odnosno kod njih 2,9%. Voditeljica odjeka za istraživanja Svjetskog fonda za istraživanje raka dr. Helen Croker rekla je da istraživanje potvrđuje ranija saznanja i dokaze po kojima konzumacija cjelovitih žitarica, povrća i grahorica smanjuje rizik od razvoja raka crijeva.

S druge strane, kod žena nisu pronašli takvu vrstu povezanosti, što su objasnili tako što muškarci u organizam unose manje biljnih namirnica, a više konzumiraju meso od žena. Studijom je tako potvrđeno i da bi bilo dobro smanjiti konzumiranje crvenog mesa te izbaciti prehrambene mesne prerađevine.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije