Saznajte za što se koristi beta glukan i koje su nuspojave

Saznajte za što se koristi beta glukan i koje su nuspojave

Saznajte za što se koristi beta glukan i koje su nuspojave
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Beta glukan jedan je od najistraživanijih prirodnih imunomodulatora na svijetu. Riječ je o polisaharidu, odnosno šećeru koji potiče imunološki sustav kako bi što učinkovitije obranio organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Beta glukan pozitivno utječe na zdravlje srca, regulaciju šećera u krvi i jačanje imunološkog sustava, a koristi se kao dodatna pomoć u liječenju brojnih bolesti. Prirodno se ne nalazi u ljudskom organizmu stoga ga je potrebno uzimati kroz hranu ili oralno u obliku dodataka prehrani, a kod pojedinih se stanja može nanositi lokalno na kožu ili intravenski kroz infuziju.

Beta glukan u hrani

Beta glukan u hrani je moguće pronaći u namirnicama kao što su ječam, zob i cjelovite žitarice, Cordyceps, Reishi, Shiitake i Maitake gljive te alge. Namirnice bogate beta glukanom najbolje je konzumirati što manje prerađene jer obradom gube dio beta glukana. Koliko je god to moguće, pokušajte birati namirnice koje su što manje obrađene. Primjerice, umjesto instant zobenih pahuljica ili zobenog brašna bolje je odabrati obične zobene pahuljice.

Za što se koristi beta glukan?

Beta glukan se najčešće koristi za potporu imunološkom sustavu, pogotovo kada je riječ o osobama čija je obrambena sposobnost tijela oslabljena uslijed kroničnog umora, fizičkog i emocionalnog stresa te tretmana poput zračenja ili kemoterapije. S obzirom na dokazanu učinkovitost jačanja imuniteta, beta glukan je koristan za obranu od bolesti kao što su prehlada, gripa i infekcije dišnog sustava.

Ovo su još neke od bolesti i tegoba kod kojih se koristi terapija beta glukanom:

Osim oralne primijene, beta glukan se može primjenjivati lokalno na koži za probleme kao što su dermatitis, ekcem, bore, rane, opekotine i dijabetički ulkus. Za liječenje raka, jačanje imunološkog sustava kod osoba zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a te sprječavanje infekcija nakon operacije, beta glukan se najčešće daje intravenski kroz infuziju.

Beta glukan i visoki kolesterol

Pojedina su istraživanja pokazala da beta glukana iz ječma i zobi može spriječiti apsorpciju kolesterola iz hrane u želucu i crijevima. Beta glukan tako može smanjiti ukupni kolesterol i loš (LDL) kolesterol, ako se uzima 3 do 10 grama beta glukana dnevno konzumacijom ječma i zobi.

Međutim, prema rezultatima novijih istraživanja, beta glukan ne utječe na razinu kolesterola. Razlike u rezultatima istraživanja vjerojatno su posljedica načina na koji se prerađuju namirnice koje sadrže beta glukan.

Beta glukan i rak

Kod osoba oboljelih od raka beta glukan se najčešće daje kroz infuziju, uz standardnu terapiju za liječenje raka.

1. Rak vrata maternice

Postoje dokazi da određene vrste beta glukana intravenskom primjenom može produljiti život ženama oboljelima od uznapredovalog raka vrata maternice ako se koriste uz standardne metode za liječenje raka. Međutim, terapija beta glukanom se u tim slučajevima mora provoditi najmanje godinu dana kako bi imala učinka.

2. Rak debelog crijeva

Ranija su istraživanja pokazala da davanje određene vrste beta glukana kroz infuziju može odgoditi rast karcinoma kod pojedinih osoba oboljelih od raka debelog crijeva i rektuma ako se koristi uz standardnu terapiju za liječenje raka.

3. Rak glave i vrata

Istraživanja pokazuju da davanje određene vrste beta glukana putem infuzije, može produljiti život nekim pacijentima s karcinomom glave i vrata, ako se terapija beta glukanom koristi u kombinaciji sa standardnim načinom liječenja te vrste raka.

4. Rak pluća

Pojedina istraživanja su pokazala da davanje beta glukana kroz infuziju, u kombinaciji sa standardnom terapijom za liječenje raka, nema posebnog utjecaja na preživljavanje i odgađanje rasta raka pluća u odnosu na slučajeve kada se koristi samo standardna terapija za liječenje raka.

5. Rak kože

U pojedinim se slučajevima beta glukan daje kroz potkožnu injekciju za liječenje i smanjivanje kožnih tumora koji su posljedica širenja karcinoma.

Beta glukan i HPV

S obzirom na to da se beta smatra prirodnim imunomodulatorom, nerijetko se koristi kao terapija kod osoba zaraženih HPV virusom. Istraživanje provedeno na 60 žena oboljelih od cervikalnih bolesti povezanih s HPV-om pokazalo je djelotvornost terapije beta glukanom.

Beta glukan i dijabetes

Različita istraživanja o učincima beta glukana na dijabetes pokazala su različite rezultate. Jedno je istraživanje otkrilo da svakodnevna konzumacija hrane koja sadrži beta glukan, primjerice zob, tijekom 3 tjedna poboljšava razinu inzulina i kolesterola kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2. Drugo je istraživanje pokazalo da svakodnevna konzumacija kruha koji sadrži beta glukan iz zobi tijekom 6 mjeseci smanjuje razinu glukoze u krvi.

Međutim, prema jednom istraživanju, konzumacija namirnica s beta glukanom iz zobi tijekom 3 do 8 tjedana ne utječe na razinu šećera i kolesterola u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Potencijalni razlozi zašto se rezultati tih istraživanja toliko razlikuju su duljina konzumacije namirnica s beta glukanom, količina beta glukana u namirnicama, ali i način pripreme tih namirnica. Istraživanja su pokazala da beta glukan ne snižava razinu šećera u krvi kod odraslih osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1.

Beta glukan i infekcije gornjih dišnih puteva

Ranijim je istraživanjima otkriveno da svakodnevno uzimanje beta glukana iz kvasca, u kombinaciji s vitaminom C tijekom 12 tjedana smanjuje simptome uzrokovane infekcijama gornjih dišnih puteva kod zdravih osoba. Kod trkača uzimanje beta glukana iz kvasca svakodnevno tijekom 4 tjedna uoči maratona pomaže u sprečavanju takvih infekcija. Međutim, nije dokazano da beta glukan ima utjecaj na duljinu trajanja i učestalost javljanja takvih infekcija.

Beta glukan i mršavljenje

Dokazi o učincima beta glukana na gubitak težine još nisu sasvim potvrđeni. Prema nekim istraživanjima konzumacija beta glukana iz ječma pomaže jačem gubitku kilograma, a uzimanje dodataka prehrani koji sadrže beta glukan iz kvasca može smanjiti opseg struka.

No, to ne vrijedi za pretile osobe jer su istraživanja pokazala da beta glukan nema utjecaj na gubitak težine i opseg struka. Također, nije poznato koja doza ili vrsta beta glukana pomaže kod mršavljenja.

Beta glukan i visok krvni tlak

Istraživanja o učinku beta glukana na visok krvni tlak daju raznolike rezultate. Dok jedna istraživanja pokazuju da konzumacija zobenih pahuljica tijekom 6 tjedana snižava krvni tlak, druga istraživanja pokazuju suprotno. Međutim, postoje i istraživanja koja su pokazala da beta glukan može smanjiti krvni tlak kod pojedinih osoba s višim indeksom tjelesne mase.

Beta glukan i probava

Dugotrajne upale probavnog trakta

Ranija istraživanja pokazuju da uzimanje proizvoda koji sadrži beta glukane, inozitol i probavne enzime može ublažiti neke simptome dugotrajnih upala probavnog trakta. Međutim, beta glukan nema veći učinak na simptome kao što su bol u želucu, nadutost i plinovi, nego terapija mesalazinom.

Sindrom iritabilnog crijeva

Rana istraživanja pokazuju da uzimanje proizvoda koji sadrži beta-glukane, inozitol i probavne enzime smanjuje bol, nadutost i plinove, ali ne i druge simptome iritabilnog crijeva.

Beta glukan i bol nakon operacije

Prema istraživanjima, davanje određene vrste beta glukana napravljenih od kvasca u obliku injekciju smanjuju mogućnost infekcije nakon operacije. Također, smanjuju rizik od sepse kod pacijenata s traumom. Rana istraživanja su pokazala da konzumacija kruha koji sadrži 3 grama beta glukana napravljenog od ječma svaki dan tijekom 3 mjeseca smanjuje nadutost i bolove u želucu nakon operacije želuca.

Beta glukan i atopijski dermatitis

O utjecaju beta glukana na atopijski dermatitis ne postoji dovoljno dokaza, međutim ranija istraživanja pokazuju da nanošenje kreme koja sadrži beta glukane na kožu svakodnevno tijekom 6 mjeseci može dovesti do malih poboljšanja svrbeža i smanjiti mogućnost pojave ekcema.

Beta glukan nuspojave

Beta glukan je siguran za većinu odraslih osoba ako se unosi u količinama koje se uobičajeno nalaze u namirnicama bogatima beta glukanom. Do sad nisu zabilježene nuspojave kada se beta glukan unosi oralnim putem.

Prema dosadašnjim istraživanjima, beta glukan je vjerojatno siguran ako se aplicira lokalno na koži, unosi kroz infuziju ili injekciju. Lokalnom primjenom beta glukana može doći do pojave osipa na koži. Kada se unosi kroz infuziju ili injekciju, može se javiti bol na mjestu ubrizgavanja, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u leđima i zglobovima, mučnina, povraćanje, proljev, vrtoglavica, visok ili nizak krvni tlak, crvenilo na koži, osip, umor, smanjen broj bijelih krvnih zrnaca i pojačano mokrenje.

Osobe čija je prehrana siromašna vlaknima trebale bi beta glukan postupno uvoditi u svoju prehranu. Beta glukan može uzrokovati bolove u želucu, nadutost i plinove ako se uzima u količini većoj od uobičajene.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Do sad još nije dovoljno istražen utjecaj primjene beta glukana tijekom trudnoće i dojenja.

Kod osoba zaraženih virusom HIV-a, oboljelih od AIDS-a ili AIDS-u srodnog kompleksa (ARC) na dlanovima i stopalima se mogu pojaviti lezije ako uzimaju beta glukan iz kvasca. Lezije se mogu javiti tijekom prva 2 tjedna liječenja, a nestaju kroz 2 do 4 tjedna nakon prestanka uzimanja beta glukana.

S obzirom na to da beta glukan može smanjiti šećer u krvi, osobe koje pate od hipoglikemije ili uzimaju lijekove za snižavanje razine šećera u krvi trebaju se prije upotrebe beta glukana konzultirati s liječnikom.

Beta glukan interakcije s lijekovima

Paralelnim uzimanjem lijekova koji smanjuju aktivnost imunološkog sustava (imunosupresivi) može doći do umjerenih interakcija jer beta glukan jača imunološki sustav zbog čega može smanjiti učinkovitost imunosupresiva.

Beta glukan doziranje

Iako ne postoji preporučena doza, istraživanja su pokazala da se učinkovitost beta glukana razlikuje ovisno o izvoru. Beta glukan iz kvasca tako može smanjiti kolesterol ako se svakodnevno tijekom 7 do 8 tjedana uzima 7.5 grama beta glukana. S druge strane, beta glukan iz ječma i zobi je učinkovit ako se uzima između 3 i 10 grama dnevno tijekom 12 tjedana.

Povećanje unosa beta glukana kroz prehranu može poboljšati cjelokupno zdravlje. Međutim, razmišljate li o korištenju beta glukana kroz dodatke prehrani obratite se svom liječniku za savjet.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije