Kako se zaštititi od korona virusa?

Kako se zaštititi od korona virusa?

Kako se zaštititi od korona virusa?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Korona virus je opasan novi virus, srodan MERS i SARS virusu koji je harao prije nekoliko godina i izazivao smrtnost kod 10% oboljelih osoba. Korona virus se pojavio krajem prosinca u gradu Wuhan u Kini i najprije se proširio na Japan, Tajland, Filipine i Južnu Koreju, a nedugo nakon toga stigao je u Sjedinjene Američke Države i Europu.

Kako se zaštititi od korona virusa?

Kako se radi o dosad nepoznatom virusu, lijeka još uvijek nema.

Međutim, stručnjaci iz Australije su objavili da su u laboratoriju uspjeli razviti verziju novog korona virusa, što bi moglo dovesti do razvoja cjepiva u vrlo kratkom roku.

Institut za infekciju i imunitet Peter Doherty iz Melbournea najavio je kako će dobiveni uzorak korona virusa, kojeg su dobili od zaražene pacijenta, podijeliti s ostatkom svijeta i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) koja je trenutno glavni izvor informacija o korona virusu. Istraživači se nadaju da će to doprinijeti bržem razvoju i cjepiva i da će spasiti ljude.

Korona virus zaštita

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je mjere opreza koje mogu pomoći osobama da se zaštite od korona virusa, a mjere su sljedeće:

  • obavezna termička obrada jaja i mesa
  • izbjegavanje bliskog kontakta s divljim i domaćim životinjama na područjima koja su pogođena virusom
  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija
  • korištenje preventivne zaštite, odnosno maramica prilikom kašljanja i kihanja
  • redovito pranje ruku, a posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini kad se preporučuje još češća higijena

Simptomi korona virusa

Simptomi zaraze korona virusom uključuju: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Do sad nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog virusa, a nije poznat ni izvor novog virusa.

Ako slučajno primjetite da su se pojavili simptomi koji upućuju na zarazu korona virusom ili respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja, obavezno potraže liječničku pomoć!

Širenje korona virusa

Posljednjih dana zabilježeni su slučajevi i u Europi, a korona virus se, unatoč karanteni i upozorenjima koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), počeo širi velikom brzinom po cijelom svijetu. Broj zaraženih već je odavno premašio brojku od 735 tisuća, a sve je više smrtnih slučajeva na različitim dijelovima svijeta.

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije