Shea maslac za ljepotu i zdravlje

Shea maslac za ljepotu i zdravlje

Shea maslac za ljepotu i zdravlje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Shea maslac za ljepotu

Shea maslac ili karite maslac dolazi iz shea stabla koji raste na zapadnom dijelu Afrike. Plodovi stabla se suše i mrve kako bi se dobio prah koji se potom kuha u vodi. Tada se ispušta masna tvar koja se zgušnjava i koristi kao maslac.

Shea maslac se u Africi već stoljećima koristi za njegu kože i zaštitu od sunca, topline i slane vode. Jestiv je pa se može koristiti i u pripremi hrane. Povremeno industrija čokolade shea maslac koristi kao zamjenu za kakao maslac, iako je okus drugačiji. Njegova upotreba je raznolika pa je zbog toga jedan od najcjenjenijih proizvoda prirode.

Shea maslac je ekstrakt koji sadrži složene masti i masne kiseline (oleinska, stearinska, linolna, palmitinska, linolenska, arahidonska) koje omogućavaju maslacu da se topi na temperaturi tijela i brzo upija u kožu. Možete ga pronaći u čistom obliku ili kao sastojak raznih proizvoda.

Bez obzira na višestoljetnu upotrebu, shea maslac je svoju popularnost stekao posljednjih nekoliko godina. Shea maslac se najviše koristi za njegu tijela, ali je dokazano da ima i ljekovita svojstva.

Potražnja za shea maslacem je zadnjih nekoliko godina izrazito porasla. On ima mnoga ljekovita svojstva koja pomažu i kod njege tijela. Sastojci shea maslaca mu daju izrazito moćna svojstva. Upravo zbog toga je često ključni sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima. Odličan je za njegu kose i kože. 

Njega kože

Shea maslac sadrži vitamine C, D, A, E i F. Vitamini A i E pomažu kod očuvanja zdravlja kože. Ovi vitamini su naročito važni kod oštećenja kože zbog pretjeranog izlaganja suncu. Shea maslac usporava pojavu bora. Lako prodire u kožu, ne začepljuje pore, zbog čega koža može disati. Sadrži derivate cinaminske kiseline, koja štiti od štetnog sunčeva zračenja. Vitamin C umiruje suhu, grubu i ispucanu kožu. Sastoji se od linolne, linolenske i arahidonske kiseline, koje su tri esencijalne masne kiseline vrlo važne za zdravlje kože. Ukoliko ćete shea maslac koristiti svakodnevno sigurno ćete primijetiti sve njegove prednosti. Shea maslac je često sastojak sapuna, ulja za masažu, losiona i krema za lice.

Masne kiseline u shea maslacu obnavljaju stanice kože, što je nužno za zdravlje kože. Sadrži prirodna svojstva za zaštitu od sunca. To ne znači da ne trebate koristiti zaštitu od sunca, naročito ukoliko ćete duže vrijeme biti izloženi suncu.

Sadrži vitamin A koji pomaže kod zacjeljivanja rana i vitamin D koji promiče rast stanica kože. Hidratizira kožu, odličan je za upotrebu kod ekcema, iritacije i suhoće kože. Vitamini A, E i F hidratiziraju kožu, čine ju glatkom i smanjuju pojavu strija. Zbog umirujuće prirode, shea maslac je odličan za olakšanje od iritacije nakon brijanja. Sadrži visoku razinu esencijalnih masnih kiselina koje pomažu kod vraćanja prirodne elastičnosti kože. Njegova blaga tekstura je odlična i za skidanje šminke.

Njega kose

Zahvaljujući hidratantnim svojstvima, shea maslac je najbolji lijek za revitalizaciju kose. Kosa koja je suha, oštećena i bez sjaja će imati odličnu korist od shea maslaca. Kosu najviše treba njegovati za vrijeme ljeta i kada je tijelo izloženo stresu. Zbog visoke razine minerala i vitamina, antiupalnih svojstava, shea maslac je odličan za njegu kose. Upija se brzo i ne ostavlja masne tragove na vlasištu. Često ga se koristi kao sastojak šampona, regeneratora i maski za kosu.

Shea maslac daje vlagu suhoj i oštećenoj kosi od korijena do vrhova, ostavljajući je zdravom i sjajnom. Upija se brzo, zbog čega ne ostavlja mastan trag na vlasištu i ne uzrokuje stvaranje peruti.

Štiti kosu od oštećenja uzrokovanih vremenskim utjecajima kao što su vjetar, vlaga ili sunce, štiti od ultraljubičastog zračenja. Vraća kosi vlagu i vitalnost. Oporavlja kosu koja je oštećena zbog prekomjernog bojanja ili sušenja. Minerali i vitamini shea maslaca ubrzavaju rast kose.

Pomaže kod lakšeg raščešljavanja kose. Sprječava pojava svraba karakterističnog za suho vlasište. Štiti kosu od kemijskih spojeva.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije