Od štitnjače do problema s bubrezima: Što sve može značiti svrbež kože kada nemate osip?

Od štitnjače do problema s bubrezima: Što sve može značiti svrbež kože kada nemate osip?

Od štitnjače do problema s bubrezima: Što sve može značiti svrbež kože kada nemate osip?
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jedan od simptoma koji se često zanemaruje je osjećaj svrbeža po cijelom tijelu ili na određenom području, ali bez osipa. Iako je moguće da svrbež tijela bez osipa može biti povezan s nečim benignim, poput suhog zraka zimi ili preskakanja hidratantne kreme, postoje i mnogi drugi mogući, manje poznati uzroci osjećaja svrbež koji mogu zahtijevati liječenje. Nikada ne biste trebali ignorirati uporne simptome, čak i ako se čini da nije ništa strašno. U nastavku pročitajte neke od razloga zbog kojih možete osjećati svrbež bez osipa.

  • Studentica medicine na Instagramu rješava sve nedoumice o njezi kože

Koža vam je suha

Kao što vjerojatno znate, suha koža je očiti razlog za svrbež. Izgled kože kada osjetite svrbež, prije nego što je dodirnete i iziritirate češanjem, vam može pomoći da shvatite imate li samo suhu kožu ili je nešto drugo posrijedi.

Tipična suha koža ima tendenciju izgledati sivo. Ipak, ako vas koža svrbi ondje gdje imate osip, možda imate neki drugi kožni problem, poput psorijaze, ekcema ili kontaktnog dermatitisa. Ako imate osip koji ne prolazi, posjetite liječnika koji vas može uputiti alergologu i/ili dermatologu ako je potrebno.

Održavanje hidratacije i izbjegavanje pretjeranog pranja može pomoći u rješavanju suhoće i zaustaviti svrbež. Hidratantne kreme djeluju kao barijera za zadržavanje vlage i hidratiziraju kožu, ali neke formule djeluju bolje od drugih. Ako imate ovaj problem, odaberite jaču hidratantnu kremu, poput kreme na bazi ulja, koja će učinkovitije zadržati vlagu.

Uzimate novi lijek

Ako ste primijetili da vam se svrbež pojavio otkada uzimate novi lijek, on bi mogao biti krivac za to. Poznato je da određeni lijekovi poput statina (koji se koriste za kolesterol), lijekova za snižavanje krvnog tlaka i opioida prirodno izazivaju osjećaj svrbeža koji nije nužno popraćen nikakvim kožnim lezijama. Točni mehanizmi koji stoje iza svrbeža izazvanog lijekovima nisu sasvim jasni. Svrbež općenito nije tema koja se u ovom trenutku smatra dobro proučenom.

U nekim slučajevima, svrbež će spontano nestati ako prestanete uzimati lijek. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako je pojava svrbeža povezana s novim lijekom koji uzimate. On može razmisliti o prelasku na drugi lijek, ako je to opcija u vašem slučaju.

Imate problema sa štitnjačom

Svrbež tijela je dobro poznat simptom povezan s hipertireozom i hipotireozom. No svrbež bi se vjerojatno pojavio uz druge uobičajene simptome povezane sa štitnjačom, uključujući promjene u težini i/ili apetitu i umor. Vaš liječnik opće prakse ili endokrinolog može napraviti krvnu pretragu kako bi provjerio postoje li abnormalnosti u funkciji vaše štitnjače i eventualno napraviti fizički pregled štitnjače kako bi provjerio postoji li oticanje ili osjetljivost.

Imate problema s bubrezima

Svrbež može biti znak bubrežne bolesti, a obično se pojavljuje tek kada je bolest u poodmakloj fazi. Bubrezi su odgovorni za filtriranje krvi i uklanjanje viška tekućine i toksina iz tijela, ali kada više ne funkcioniraju ispravno, krv može biti ispunjena abnormalno visokim količinama otpada koji se nisu filtrirali i to se stanje naziva uremija.

Kao što je već ranije spomenuto, patologija svrbeža u odnosu na različita zdravstvena stanja daleko je od razumijevanja. No kod zatajenja bubrega moguće je da svrbež ima veze s upalom ili neravnotežom elektrolita i hranjivih tvari u krvi.

Zabilježite gdje na tijelu osjećate svrbež, to jest, je li on prisutan na cijelom tijelu ili je lokaliziran. Osobe sa svrbežom vezanim uz bubrežnu bolest uglavnom imaju najjači svrbež na leđima, ali također nije neobično da osjećaju svrbež i na glavi, trbuhu i rukama.

Imate problema s jetrom ili gušteračom

Kolestaza je stanje koje se javlja kada postoji problem s protokom žuči (probavne tekućine) u tijelu, a može biti povezano s nekim bolestima jetre ili gušterače ili se može pojaviti kada postoji problem sa žučnim kanalom. Kada dođe do kolestaze, otpadni produkt bilirubin ulazi u krvotok. To može uzrokovati svrbež, vjerojatno zbog bilirubina koji se nakuplja u koži.

Kolestaza se također može pojaviti i tijekom trudnoće, osobito u trećem tromjesečju. Tada može biti opasna čak i po život bebe, stoga je važno da vas pregleda liječnik ako imate svrbež i trudni ste. Svrbež je glavni simptom koji se koristi za dijagnosticiranje kolestaze u trudnoći, ali drugi znakovi mogu uključivati žuticu, mučninu i gubitak apetita, prema klinici Mayo.

Liječenje kolestaze ovisi o uzroku, no postoje lijekovi na recept koji vam mogu pomoći u ublažavanju svrbeža.

Imate ukliješteni živac

Ukliještenje živca, koje nastaje kada postoji pritisak kosti, hrskavice ili drugih tkiva na živac, može potaknuti osjećaj probadanja ili utrnulosti koju neki mogu opisati kao svrbež. Osjećaj svrbeža se možda neće pojaviti točno na mjestu gdje se nalazi ukliješteni živac. Na primjer, ako osjećate trnce u području gornjeg dijela podlaktice, to može biti zbog kompresije živca u vratu. Možda se također suočavate s brahioradijalnim svrbežom, koji karakteriziraju trnci ili "pečenje" u ramenu, vratu ili podlaktici. Uzrok je nepoznat, ali možda ima veze s izlaganjem suncu. Hladni oblozi primijenjeni na to područje mogu biti od pomoći kod privremenog ublažavanja nelagode, no svrbež može trajati sve dok traje sam problem sa živcem.

Druga stanja koja uključuju živčani sustav i koja također mogu izazvati svrbež ili trnce su herpes zoster, multipla skleroza i dijabetes. Uzrokuju ono što stručnjaci nazivaju "neuropatskim svrbežom", ali istraživanja koja pomažu objasniti zašto se ovaj fenomen pojavljuje su ograničena.

Postoji ozbiljniji temeljni uzrok

Rak nije tako česta etiologija kada je u pitanju svrbež bez osipa, ali određene vrste raka, uključujući limfom, rak gušterače ili rak krvi su povezane s ovim simptomom. Neuobičajeni svrbež tijela u nekim slučajevima čak može pomoći u postavljanju dijagnoze raka. ipak, neki ljudi smatraju da je svrbež nuspojava liječenja raka, poput kemoterapije, ali može biti i posljedica samog raka.

Osobe s virusom humane imunodeficijencije (HIV) mogu imati svrbež s ili bez osipa na tijelu. To može biti posljedica samog virusa ili nuspojava lijekova.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije