Što trebate znati o HIV-u?

Što trebate znati o HIV-u?

Što trebate znati o HIV-u?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Virus ljudske imunodeficijencije (HIV) napada imunološki sustav i povećava rizik od nastanka infekcija i različitih vrsta raka. Može se kontrolirati antivirusnim lijekovima, ali trenutno lijek za HIV ne postoji.

Faktori rizika

Vodeći faktor rizika za nastanak HIV -a je nezaštićeni spolni odnos s osobom koja je HIV pozitivna. HIV se može širiti svim oblicima spolnog kontakta, uključujući vaginalni, analni i oralni seks.

Povećan rizik od nastanka HIV-a imaju i osobe koje koriste intravenozne droge ili boluju od drugih spolnih bolesti. Muškarci koji nisu obrezani imaju veći rizik od nastanka HIV-a, u odnosu na obrezane muškarce.

Provjerite koja su česta pitanja o HIV-u/AIDS-u!

Kako se HIV prenosi?

HIV se prenosi razmjenom tjelesnih tekućina, uključujući:

  • krv
  • spermu
  • vaginalni i rektalni iscjedak
  • majčino mlijeko.

Ove tjelesne tekućine mogu imati visoku koncentraciju virusa. Druge tjelesne tekućine, kao što je amnionska tekućina i leđna moždina također mogu imati visoku koncentraciju virusa, što povećava rizik od zaraze virusom kod zdravstvenih djelatnika.

Pročitajte kako HIV utječe na tijelo.

Slina, urin, suze i izmet ne prenose HIV, osim ako su pomiješane sa zaraženom krvlju. Dijeljenje zaraženih igala je jedan od uobičajenih načina prijenosa HIV-a kod osoba koje koriste intravenozne droge.

Zaražena majka može prenijeti HIV na dijete putem posteljice i putem dojenja. HIV se može prenijeti i transfuzijom krvi, ali je ovo jedan od najrjeđih načina prijenosa HIV-a.

Saznajte sve o testiranju na HIV!

Kako se zaštititi od zaraze HIV-om?

Prakticiranje sigurnog seksa je najsigurniji način da spriječite nastanak HIV-a. Koristite kondom tijekom vaginalnog, analnog i oralnog seksa svaki put kako biste smanjili rizik. Ovo naročito vrijedi za osobe koje često mijenjaju spolne partnere i nisu u monogamnom odnosu.

Seks nije jedini način prijenosa HIV-a. Ako koristite intravenozne droge, najbolje bi bilo da potražite pomoć za odvikavanje, a definitivno izbjegavajte dijeljenje igala.

Provjerite koji su simptomi zaraze HIV-om!

Trudnice zaražene HIV-om trebaju potražiti liječničku pomoći čim saznaju za trudnoću kako bi smanjile rizik od prijenosa HIV-a na bebu. Obrezani muškarci imaju manji rizik od nastanka HIV-a pa stručnjaci preporučuju obrezivanje svim muškarcima koji pripadaju rizičnim skupinama.

Prognoza

Prije nekoliko desetljeća je HIV rezultirao smrću. Ljudi nisu bili svjesni faktora rizika, a također nisu bili dostupni lijekovi za kontrolu HIV-a. Kako je medicina uznapredovala, tako osoba zaražena HIV-om može živjeti dulje i kvalitetnije.

Istraživanja su pokazala da HIV pozitivna osoba može živjeti jednako kvalitetno i dugi uz odgovarajuću terapiju i usvajanje odgovarajućih životnih navika. Ne samo da može živjeti jednako dugo kao i HIV negativna osoba, već kvaliteta života može ostati na visokoj razini.

Najnovije

Najčitanije