Navike koje ćete požaliti

Navike koje ćete požaliti

Navike koje ćete požaliti
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.11.2015.
  • Broj pregleda: 777
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brinuti o sebi je ključno ako želite biti zdravi i dobro izgledati. Ako imate ove navike, krajnje je vrijeme da s njima prestanete jer ćete njihovo štetno djelovanje primijetiti tek za 5 do 10 godina.

Pušenje

Pušenje može uzrokovati nastanak dugoročnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti pluća, srca i rak. Uz sve to, pušenje će ubrzati nastanak znakova starenja, uključujući bore i sijede vlasi. Veliki broj ljudi se okreće električnim cigaretama, ali njihov dugoročan učinak još uvijek nije poznat. Stoga, učinite sebi uslugu i prestanite jednom za sva vremena.

Pročitajte kako izgleda tijelo pušače i nepušača.

Previše izlaganja suncu

Nažalost, izlaganje suncu može biti štetno. Sigurno ćete imati više bora i staračkih mrlja na licu ako se izlažete suncu, nego ako se ne izlažete. Rak kože je također jedna od posljedica prekomjernog izlaganja suncu, stoga nanosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (najmanje 15) i zabavljajte se.

Prekomjerna konzumacija alkohola

Čini se da je sasvim uredu popiti koje alkoholno piće tijekom vikenda. Nažalost, vaša jetra tako ne misli. Kada pijete alkohol petkom ili subotom (više od 3 pića za žene i više od 5 za muškarce), jetra je pod velikim opterećenjem i ne može nesmetano raditi posao koji inače radi. Starenjem postaje sve više oštećena. Zapamtite, imate samo jednu jetru pa na nju i pripazite.

Provjerite koja hrana čisti jetru!

Prakticiranje nezaštićenog seksa

Jedna večer nezaštićenog seksa s nepoznatom osobom može uzrokovati nastanak cjeloživotnog problema. Sjetite se čime se sve možete zaraziti nezaštićenim seksom: HIV, hepatitis C i herpes. Možda ćete u tom trenutku pomisliti da u tome nema ništa loše, ali samo taj jedan put može biti dovoljan da obolite.

Pročitajte koje su najčešće spolno prenosive bolesti i koji su njihovi simptomi.

Premalo spavate

Dok ste mlađi, možete izdržati s manje sna. No, premala količina sna polako upropaštava tijelo. Imunitet počinje slabiti, mozak počinje slabije funkcionirati, svaka stanica u tijelu ne radi kako treba. Zdrave navike spavanja usvojite što ranije kako biste s njima nastavili i kasnije u životu.

Provjerite koju hranu trebate izbjeći prije spavanja!

Ne vježbate

Sjedilački način života vam u mladosti možda neće naškoditi. Tako provodeći godine može povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti. Naviku vježbanja počnite usvajati već u dvadesetima jer će nakon nekog vremena to uistinu i postati navika bez koje ne možete.

Saznajte kako možete postati ovisni o vježbanju!

Ne znate se nositi sa stresom

Naučite se nositi sa stresom što prije jer on nikada neće nestati. Kronični stres je povezan s nastankom anksioznosti, depresije, probavnih smetnji i brojnih drugih stanja. Stres kontrolirajte kako god znate, dok god to ne škodi vašem zdravlju. Meditirajte, vježbajte ili duboko dišite.

Provjerite što trebate jesti kada sete pod stresom!

Nezdravo se hranite

Dok ste mladi, lakše ćete se odlučiti za nezdravi obrok jer kalorije trošite brže i nemate puno vremena za izmišljanje i pripremanje zdravih jela. Nezdrava prehrana vašem tijelu možda sada neće učiniti apsolutno ništa, ali u starosti možete imati problema sa plakom u arterijama.

Isprobajte ove zdrave recepte!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije