Ove osobe nikad ne bi trebale piti pivo - jeste li među njima?

Bez obzira idete li ponekad na piće nakon dugog dana na poslu ili volite otvoriti limenku tijekom ljetnih vrućina, pivo je sastavni dio svakodnevne rutine mnogih ljudi.
Zanimljiv podatak je da su Hrvati, prema istraživanju japanskog sveučilišta Kirin Beer, deveta nacija na svijetu po količini ispijenog piva po stanovniku godišnje. U ukupnom poretku prednjače Česi, sa 188,6 litara piva po stanovniku godišnje.
Iako su okus i osvježenje koje donosi pivo većini ljudi vrlo primamljivi, pivo nije piće za svakoga. U nastavku saznajte za koga bi bilo najbolje da u potpunosti predstane s konzumaciju, prema portalu EatThis.com.
Osobe s dijabetesom ili predijabetesom
Pri pomisli na pivo, rijetki su oni koji u obzir uzimaju unesenu razinu šećera. Iako šećer nije uvijek naveden na popisu sastojaka, on nastaje prirodno, kada žitarice fermentiraju pod utjecajem kvasaca.
Pivo može brzo potaknuti povećanje šećera u krvi pacijenta ili izazvati brzi porast inzulina u stanju gladovanja. Također, može uzrokovati i poprilično opasnu hipoglikemiju.
Osobe koje pokušavaju smršavjeti ili imaju prekomjernu težinu
Ako želite skinuti koji kilogram, možda biste se trebali kloniti ovog popularnog alkoholnog pića. Pivo je krcato kalorijama - može imati od 100 do 200 kalorija s vrlo malom nutritivnom vrijednošću.
Prema istraživanjima, dnevne količine piva od 500 mililitara ili više povećavaju rizik od dobivanja na težini, osobito kod muškaraca. Konzumacija piva može spriječiti postizanje dnevnog kalorijskog deficita potrebnog za mršavljenje. Zamijenite bocu piva bocom vode i uštedite te prazne kalorije.
Osobe s osjetljivošću na gluten ili dijagnozom celijakije
Oni koji slijede bezglutensku prehranu bi trebali izbjegavati pijenje piva, jer ono može doprinijeti probavnim problemima u budućnosti. Pivo često sadrži gluten koji može izazvati upalni odgovor u crijevima mnogih pacijenata, što rezultira gastrointestinalnim simptomima. Na tržištu postoje i piva bez glutena koja bi mogla biti bolja opcija za one koji su osjetljivi na hranu koja sadrži gluten.
Osobe s poviješću sindroma iritabilnog crijeva (IBS)
Probavne tegobe nisu zabavne nikome, pogotovo onima sa sindromom iritabilnog crijeva. Pivo često uzrokuje nadutost, plinove, proljev, a ponekad i bolove u trbuhu zato što iritira stijenku crijeva, a kod nekih pacijenta i uzrokuje zadržavanje tekućine.
Osobe koje su sklone žgaravici
Možda biste mogli pretpostaviti da kada je u pitanju prevencija žgaravice trebate izbjegavati hranu koja je kisela ili masna, no pivo također spada na tu listu namirnica. Poznato je da pivo slabi sposobnost zatvaranja donjeg ezofagealnog sfinktera (koji odvaja želudac od jednjaka), što rezultira vraćanjem kiseline u jednjak i pojavom žgaravice.
Osobe s poviješću kronične bolesti jetre ili ciroze
Iako ispijanje piva može zvučati kao dobra ideja nakon dugog tjedna, ako imate bolest jetre ili cirozu, morat ćete se držati podalje. Pivo sadrži alkohol koji kada se metabolizira u već nadraženoj jetri (često u uvjetima ciroze, virusnog hepatitisa ili autoimune bolesti), može dodatno ubrzati oštećenje jetrenog parenhima i u konačnici rezultirati smanjenjem njene funkcije.
Vezani sadržaj:
- Koju hranu izbjegavati ako imate refluks želučane kiseline
- Neuobičajeni simptomi dijabetesa na koje morate pripaziti
- Sindrom iritabilnog crijeva, FODMAP dijeta i "da" i "ne" u prehrani
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Umak od patlidžana i jogurta
1 h12345 -
Recept tjedna
Kolač od limuna i ricotta sira
1:15h12345 -
Recept mjeseca
Pečena prosena kaša
1 h12345