Nestašica lijekova: Doznajte što sve nedostaje u ljekarnama

Nestašica lijekova: Doznajte što sve nedostaje u ljekarnama

Nestašica lijekova: Doznajte što sve nedostaje u ljekarnama
  • Objavljeno: Srijeda, 18.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

U posljednje vrijeme ljudi se sve češće žale na nestašicu određenih lijekova koje stalno ili periodično koriste, a posebno to dolazi do izražaja sada kad je sezona gripe i viroza u punom jeku, piše Slobodna Dalmacija. Da u ljekarnama nema svih lijekova, a između ostalog i izrazito traženog Neofeona pa i Klavocina, svjedoči i poduži popis trenutno nedostupnih lijekova, koji je objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Pojedini lijekovi na tržištu bi se mogli naći tek u kolovozu, predviđaju u HALMED-u, ali neki bi se mogli vratiti na apotekarske police već za koji dan ili do kraja siječnja.

Samo od početka 2023. godine registrirana je nestašica čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog zbog čega ih nema na tržištu navode se "razlozi povezani s proizvodnjom" ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja. Među lijekovima kojih trenutno nema je i Ozempic (0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici), u zadnje vrijeme jako popularan lijek za mršavljenje, koji je zapravo indiciran za liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i tjelovježbi. Neće ga biti sve do sredine ožujka, navodi HALMED.

Nema ni antibiotika Klavocina, ibuprofena Neofen..., a već otprije je prijavljena nestašica popularnih kapi za nos Flixonase (i to njih zbog povećane potražnje!), a neće ih biti sve do početka veljače. Nema ni Augmentina, ni Decortina, kao ni brojnih drugih lijekova koji se zapravo vrlo često koriste u sezoni gripa i raznih drugih respirarotornih bolesti.

Cijeli popis lijekova kojih trenutno nema možete pogledati OVDJE.

Iz HALMED-a su se oglasili po pitanju nestašice i istaknuli kako se ipak ništa drastično ne događa. Na našem je tržištu, kažu, trenutačno dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova, a svaki se može povremeno naći u nestašici. "Nemamo zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina", rekli su u HALMED-u za N1.

"Neovisnost o trećim zemljama oko nabave lijekova moramo sagledati kao prvorazredno sigurnosno pitanje"

I zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ) sudjelovala je danas u plenarnoj raspravi o valu respiratornih infekcija i nestašici lijekova u Europi. "Neovisnost o trećim zemljama oko nabave lijekova moramo sagledati kao prvorazredno sigurnosno pitanje", istaknula je zastupnica Glavak rekavši da Hrvatska u posljednjim tjednima, kao i sve države članice, bilježi skok oboljelih – u prvom tjednu siječnja prijavljeno je oko 3000 slučajeva gripe, no i da se sustav zasad dobro nosi s tim.

"U ovom trenutku imamo trostruku pandemiju – gripu, respiratorne bolesti i još uvijek prisutan COVID", kazala je zastupnica Glavak podsjetivši da fenomen nestašice lijekova nije nov, ali da se pogoršao uslijed pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini. "Situacija je bila vrlo loša tijekom godina u svim zemljama i utjecala je na sve vrste lijekova. Glavni razlog tome je globalizacija proizvodnje lijekova, u kojoj su različite faze proizvodnje podijeljene na više lokacija diljem svijeta. Kina i Indija proizvode između 60 posto i 80 posto svjetskih aktivnih farmaceutskih sastojaka. Ova koncentracija tržišta dolazi s rizicima, kojima moramo hitno početi upravljati, imajući na umu buduću perspektivu. U više navrata smo u ovome parlamentu pozivali na osnivanje europske ljekarne i sustava redistribucije lijekova u slučaju nestašica i potrebna nam je konkretna legislativa", rekla je zastupnica Glavak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije