Vlasnici kućnih ljubimca imaju bolje pamćenje

Vlasnici kućnih ljubimca imaju bolje pamćenje

Vlasnici kućnih ljubimca imaju bolje pamćenje
  • Objavljeno: Petak, 20.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Nedavna studija na starijima na osobama koje su starije od 50 godina otkriva da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja, pokazali su rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Michigan, prenose mediji.

Pokazalo se da učinak kućnih ljubimaca ('pet effect') ne štiti samo srce i crijeva, već može imati značajno djelovati i na očuvanje funkcije mozga u starijoj dobi, piše Science Alert. Rezultati istraživanja se temelje na odgovorima više od 20 000 ispitanika koji su se izjašnjavali o tome imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo, a potom je njihovo zdravstveno stanje praćeno šest godina. Ispitanici koji su imali kućne ljubimce imali su bolje kognitivne rezultate od onih koji nisu imali, a što je posebno bilo vidljivo kod ispitanika starijih od 65 godina.

Ako su osobe iz te dobre skupine imale ljubimca više od pet godina, rezultati u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju bili su bolji od vršnjaka koji su bili bez ljubimaca. Iako ovo otkriće nije jasan dokaz o tome da 'pet effect' stvarno postoji, ono može kao i brojna druga istraživanja, upućivati na to da su kućni ljubimci dobri za zdravlje.

Na primjer, vlasnici pasa koji svakodnevno vode psa u šetnju su prisiljeni na kretanje koje je bitno za zdravlje mozga i povezuje se s duljim životom.

Također, životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može doprinijeti jačanju imunosnog sustava, posebno crijeva. Ljubimci nas čine sretnima, smanjuju usamljenost i stres, a kada starimo to nam može biti i važnije jer dokazi upućuju da izolacija može promijeniti strukturu i funkciju mozga.

Znanstvenici iz Michigana, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Aging and Health, smatraju kako je to zbog toga što je potrebno dulje vrijeme da se pokažu pozitivni učinci kućnih ljubimaca na kognitivne sposobnosti.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije