Znakovi infekcije sinusa

Znakovi infekcije sinusa

Znakovi infekcije sinusa
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Začepljen nos može biti puno više od uobičajene prehlade. Ako je nos začepljen više tjedana, a uz to patite od nelagodnih simptoma, moguće je da je riječ o infekciji sinusa. Glavobolja, sekret iz nosa, čak i sukrvica, začeljen nos su tegobe s kojima se susrećemo prilikom problema sa sinusima.

Bol i pritisak na području lica

Sinusi imaju svoju svrhu, a jedna je da zagrijavaju, pročišćavaju i vlaže zrak kojeg udišete. Osiguravaju smanjenje pritiska na području lica. Ako su ove male rupice začepljene, one ne mogu normalno obavljati svoju funkciju. Nakupljanje sluzi je razlog zbog kojega osjećate bol i pritisak.

Bol tijekom pomicanja glave

Bol i pritisak na području glave kada se nagnete prema naprijed može biti znak infekcije sinusa. Upaljena membrana sinusa je odgovorna za ovu bol. Vaša glava postaje teža jer su sinusi prepuni sluzi.

Glavobolja

Natečenost i pritisak lica može uzrokovati glavobolju. Začepljenost i upaljenost sinusa vas potiču da instinktivno naprežete mišiće lica, a nakon nekog vremena napetost mišića prerasta u nelagodnu i jaku glavobolju.

Začepljenost nosa

Ovo je jedan od najlakše primijećenih simptoma infekcije sinusa, ali se često zamijeni sa simptomom prehlade ili alergije. Krv ide prema nosu, a bijela krvna zrnca se bore protiv infekcije. Povećan protok krvi na području lica može uzrokovati i natečenost.

Sluz je zelena ili žuta

Sluz nosa treba biti bistra. Zelena ili žuta sluz koja curi iz nosa ili koju iskašljavate može biti znak infekcije sinusa. Diskoloracija sluzi je uzrokovana bijelim krvnim stanicama. Ovo je znak da se imunološki sustav bori protiv infekcije.

Neugodan zadah

Taj nepodnošljivi neugodan zadah nije nužno uzrokovan nepravilnom higijenom usne šupljine, već može biti posljedica zelene ili žute sluzi koja iz nosa curi prema grlu. Neugodan zadah možete ublažiti povećanjem unosa vode.

Kašalj

Produktivan kašalj je česta posljedica infekcije sinusa. Neki ga zamijene sa simptomom prehlade ili bronhitisa. No, kašljanje uzrokovano infekcijom sinusa je najgore ujutro i navečer, dok je kod bronhitisa najgore tijekom dana.

Povišena temperatura

Uobičajena začepljenost nosa neće uzrokovati povišenje tjelesne temperature, ali infekcija sinusa hoće. Imunološki sustav pojačano radi kako bi se borio protiv infekcije, zbog čega se temperatura tijela povećava. Kod infekcije sinusa, povišenje tjelesne temperature u pravilu nije opasno po život. Ako temperatura traje nekoliko dana i neprestano je visoka, svakako se obratite liječniku.

Kada se obratiti liječniku?

Iako su rijetke, neizliječene infekcije sinusa mogu trajno oštetiti sinuse i uzrokovati kronični sinusitis, infekciju uha, slabljenje vida ili meningitis.

Ako simptomi traju dulje od 10 dana, imate povišenu tjelesnu temperaturu i borite se s nesnošljivom glavoboljom, obratite se liječniku kako bi vam propisao antibiotike.


Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije