Znate li što znači ALL-ON-4? Ako želite lijep osmijeh, vrijeme je da saznate!

Znate li što znači ALL-ON-4? Ako želite lijep osmijeh, vrijeme je da saznate!

Znate li što znači ALL-ON-4? Ako želite lijep osmijeh, vrijeme je da saznate!
  • Objavljeno: Petak, 08.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje zubi

Dentalni implantati odavno su se pokazali kao vrlo praktično, izdržljivo i estetski prihvatljivo rješenje kad je potrebno nadoknaditi izgubljeni zub ili više njih. Riječ je o titanskim vijcima koji se ugrađuju u ležište čeljusne kosti te oponašaju korijen izgubljenih zuba, a svaki implantat je nadopunjen fiksnom nadogradnjom, mostom ili krunicom, izrađenom na temelju digitalnog otiska koji pruža točnu i preciznu informaciju o situaciji u ustima. Drugim riječima, korištenjem napredne tehnologije postiže se izgled najsličniji prirodnim zubima, a takav je nadomjestak nemoguće razlikovati od susjednih zuba dok se smijete ili govorite.

Ovakvo je rješenje idealna zamjena za zubne proteze koje nisu fiksne pa iz tog razloga mnogima izazivaju različite vrste smetnji - od jednostavne nelagode pa sve do ozbiljnih problema sa žvakanjem i govorom - međutim, ugradnja pojedinačnih implantata nije uvijek moguća, niti poželjna, a u takvim slučajevima pacijentima se preporučuje revolucionaran koncept pod nazivom ALL-ON-4.

Što je ALL-ON-4 koncept?

Riječ je o konceptu koji uz ugradnju minimalnog broja dentalnih implantata - njih četiri ili šest, no u tom se slučaju naziva ALL-ON-6 - omogućuje nadoknadu cijelog zubnog niza gornje ili donje čeljusti. Nakon ugradnje implantata na njih se postavlja privremeni fiksni most pa nema prostora za strah od toga da će pacijent morati biti bez zuba do trenutka kada je moguća ugradnja definitivnog fiksnog mosta.

Definitivni fiksni most ugrađuje se nakon četiri mjeseca, što je period potreban za proces srastanja zubnog implantata s kosti čeljusti, a specifičnost ovakvog mosta jest to što istovremeno nadomješta izgubljene zube i izgubljenu količinu mekog tkiva zbog čega se postiže dodatan sklad crvene i bijele estetike. Prilikom izrade definitivnog fiksnog mosta popravljaju se eventualni nedostatci privremenog rada te se mijenja materijal iz kojeg je izrađen most.

ALL-ON-4 koncept omogućuje nadoknadu cijelog zubnog niza uz ugradnju minimalnog broja dentalnih implantata.

Koje su prednosti ALL-ON-4 koncepta?

Poznato je kako je potpuno bezubim pacijentima vrlo teško naviknuti se na nošenje i korištenje zubnih proteza, a ALL-ON-4 koncept rješenje je upravo za pacijente kojima ili već nedostaju svi zubi ili je i one koji su preostali potrebno izvaditi. Kombinacija implantata i fiksne nadogradnje izravno utječe na kvalitetu života - omogućuje ugodnije žvakanje, govor pa čak i kihanje, bez straha od ispadanja protetskog nadomjestka. Uz to, doprinosi i oralnoj higijeni jer hrana više ne upada ispod proteze. Kad je riječ o estetici, osim što pacijent dobiva novi, potpun zubni niz, i licu se vraća njegov prirodni izgled.

Posebno je važna prednost i to da zubni implantati općenito, a uz pravilnu brigu, koja uključuje redovno četkanje i čišćenje zubnim koncem te pravovremene posjete stomatologu, predstavljaju dugoročno rješenje i dobro je znati da, primjerice, Poliklinika Minerva u svojem radu koristi švicarski brend dentalnih implantata Nobel Biocare te svojim pacijentima daje doživotnu garanciju na dentalne implantate. S druge strane, zubne proteze obično imaju vijek trajanja između pet i deset godina.

"Osim navdenog, ALL-ON-4 koncept eliminira zahtjevne augmentacije i korištenje regenerativnih biomaterijala zbog specifičnog načina ugradnje dentalnih implantata", ističe dr. sc. Marijana Bićanić, voditeljica tima Poliklinike Minerva. "Prednji implantati se postavljaju ravno u smjeru aksijalne osi zuba, dok se stražnji postavljaju pod kutem čime se izbjegavaju anatomske strukture poput maksilarnog sinusa i nije potrebna njihova augmentacija u slučajevima nedostatka kosti u lateralnom segmentu čeljusti. Isto tako bih istaknula da ovaj koncept ima iznimno visoku stopu uspješnosti."

Naposljetku, ALL-ON-4 koncept je relativno brzo rješenje za nadomjestak kompletnog zubnog niza, budući da se već po ugradnji implantata ugrađuje funkcionalan privremeni most.

Tko je idealan kandidat za ALL-ON-4 koncept?

ALL-ON-4 koncept odlično je rješenje za pacijente koji imaju bezubu čeljust, a ne žele ili ne mogu nositi zubnu protezu jer im izaziva probleme prilikom jela ili govora, pomiče se ili čak izaziva nadražaj na povraćanje. Preporučuje se i onima koji nisu ostali bez svih zuba, no u lošem su stanju te ih nije moguće sanirati kako bi bili uključeni u fiksni protetski rad.

S obzirom na to da je jedna od karakteristika ALL-ON-4 koncepta specifičan način ugradnje dentalnih implantata, pogodan je i za osobe s teškim gubitkom kosti, posebno u stražnjem dijelu čeljusti.

Dr. sc. Marijana Bićanić, univ. mag. med. dent., specijalistica dentalne protetike, na čelu je tima Poliklinike Minerva.

Kao i kod svake ugradnje dentalnih implantata, tako i kad je riječ o konceptu ALL-ON-4, jako je važno tko ih ugrađuje jer takav zahvat zahtijeva korištenje suvremene tehnologije i materijala, ali i visoku razinu stručnosti medicinskog osoblja. U Poliklinici Minerva ugradnju dentalnih implantata izvodi iskusan specijalist oralne kirurgije, dok je za protetski dio zadužen specijalist dentalne protetike. Multidisciplinarnim pristupom osigurava se izvrsnost izvedbe jer svaki specijalist obavlja dio posla vezanog uz svoju granu dentalne medicine.

Ako razmišljate o dentalnim implantatima, ali niste sigurni jeste li dobar kandidat, ili vas muči nedostatak zuba, a još niste odlučili kako ga riješiti, odgovore na sva svoja pitanja možete dobiti u Poliklinici Minerva. Poliklinika Minerva nedavno je otvorena u centru Zagreba, a pruža specijalističke usluge dentalne protetike, oralne kirurgije, dentalne implantologije, parodontologije, restaurativne stomatologije i endodoncije te RTG dijagnostike.

Na čelu tima je dr.sc. Marijana Bićanić, univ.mag.med.dent, koja je svoje bogato radno iskustvo stjecala radom u privatnoj praksi dentalne medicine te putem brojnih teorijskih i praktičnih edukacija, kongresa i tečajeva trajnog usavršavanja. Stručnost čitavog tima, ali i korištenje najsuvremenije tehnologije i materijala jamči vrhunsku uslugu te pruža osjećaj sigurnosti pacijentima Poliklinike Minerva.

Za više informacija posjetite web stranicu Poliklinike Minerva, a za sve upite možete se obratiti putem kontakt obrasca ili pozivom na broj 099 8124 848.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije