Hormonalna neravnoteža

Hormonalna neravnoteža

Hormonalna neravnoteža
  • Objavljeno: Utorak, 09.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hormoni se prenose putem krvi do tkiva ili organa za reguliranje specifičnih funkcija. Hormoni pomažu u obnovi stanica i odgovorni su za rast, apetit, reprodukciju i metabolizam. Timus, hipofiza, nadbubrežne žlijezde, štitnjača i gušterača, muške i ženske spolne žlijezde proizvode hormone koji su usmjereni prema određenim organima.

Odredište za specifični hormon prepoznaju receptori koji su prisutni u organima. Tako svaki put kada se hormon ispušta, receptor na šalje signal. Hormoni prepoznaju signal i kreću prema receptoru. Nažalost, u nekim slučajevima može doći do neravnoteže hormona u tijelu koja može biti uzrokovana brojnim čimbenicima.

Veliki broj čimbenika doprinosi hormonskoj neravnoteži kod muškaraca i žena. Zdravstvena stanja kao što su dijabetes, problemi sa štitnjačom ili rast tumora mogu izazvati hormonsku neravnotežu. Osim toga nutritivni deficit, sjedilački način života, pušenje, alkohol, nedostatak fizičke kondicije i prekomjerni stres dovode do poremećaja u hormonskoj ravnoteži.

Žene su sve više sklone ovom problemu tijekom menopauze ili trudnoće. Štoviše, sindrom policističnih jajnika, uzimanje kontraceptiva ili antibiotika može dovesti do visoke razine estrogena i progesterona.
Najčešći simptomi hormonske neravnoteže su anksioznost, hormonalne glavobolje, noćno znojenje, akne, pretilost, nedostatak apetita, poteškoće u koncentraciji, problemi s desnima i miris tijela. Osoba može patiti od razdražljivosti, promjena raspoloženja, uznemirujućih osjećaja i niskog seksualnog nagona. Ubrzani puls, bolovi u zglobovima i gubitak kose su neki od znakova hormonske neravnoteže kod muškaraca.

Gastrointestinalni problemi kao što su probavne smetnje, nadutost, mučnina i plinovi su jedan od najčešćih uzroka hormonskog poremećaja. Žene koje pate od hormonske neravnoteže mogu imati simptome kao što su navale vrućine, predmenstrualni sindrom, policistični jajnici, bolne mjesečnice, osjetljivost grudi, suhoća rodnice i infekcije, uterini fibroidi i infekcije mokraćnog sustava. Neplodnost, endometrioza i osteoporoza također mogu biti uzrokovani hormonskom neravnotežom kod žena.

U muškaraca, uobičajeni simptomi ovog poremećaja su povezani s erektilnom disfunkcijom, niskim brojem spermija, rakom prostate i bolnim mokrenjem.

Liječenje temeljnih problema, kao što su problemi sa štitnjačom ili dijabetes može pomoći u rješavanju hormonske neravnoteže. U određenim slučajevima hormonski lijekovi mogu liječiti probleme. Osim toga, zdrava prehrana i fizička aktivnost mogu pomoći u efikasnom rješavanju problema.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije