Jednostavne namirnice koje liječe

Jednostavne namirnice koje liječe

Jednostavne namirnice koje liječe
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Banana - lijek za stres i anksioznost

Idući put kada budete pod stresom, svakako pojedite jednu bananu. Sa samo 105 kalorija i 14 grama šećera, banana će vas zasititi, lagano povećati razinu šećera u krvi i osigurati 30% dnevne potrebe tijela za vitaminom B6, koji pospješuje proizvodnju serotonina, hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Jogurt - lijek za zatvor i plinove

Jedna šalica probiotika će pospješiti rad probavnog sustava i ubrzati prolazak hrane kroz crijeva. Probiotici su dobre bakterije koje su prirodan dio probavnog sustava, ali zbog vanjskih faktora možemo narušiti njihovu prirodnu ravnotežu.

Grožđice - lijek za visok krvni tlak

60 grožđica sadrži 1 gram vlakana i 212 miligrama kalija. Brojna istraživanja su pokazala da grožđice, kao i drugi proizvodi od grožđa, pomažu kod reguliranja visokog krvnog tlaka koji, ako se ne kontrolira, može uzrokovati nastanak srčanih bolesti i srčanog udara.

Marelice - za prevenciju bubrežnih kamenaca

8 sušenih marelica sadrži 2 grama vlakana, samo 3 miligrama soli i 325 miligrama kalija. Sve ove tvari sprječavaju nakupljanje i zadržavanje minerala u urinu i formaciju kalcijevih oksalata, najčešćeg oblika bubrežnog kamenca.

Konzerva tune - lijek za loše raspoloženje

Oko 100 grama tune sadrži oko 800 miligrama omega 3 masnih kiselina, za koje je dokazano da popravljaju raspoloženje. Ove masne kiseline su dio terapije za depresiju i kronični stres jer pospješuju oslobađanje hormona sreće.

Čaj od đumbira - lijek za mučninu

Brojna istraživanja su pokazala da đumbir, naročito čaj od đumbira, može ublažiti mučninu uzrokovanu nelagodnim pokretima (vožnja u autu) i trudnoćom. Još uvijek nisu sigurni zbog čega đumbir ima ovakvo djelovanje, ali znaju da je siguran i da ne uzrokuje nikakve nuspojave.

Bosiljak - lijek za probavne smetnje

Istraživanja su pokazala da eugenol, spoj koji pronalazimo u bosiljku, može ublažiti probavne tegobe, kao što su bolovi, mučnina, zatvor ili proljev. Bosiljak je najbolje jesti svjež, ne previše termički obrađen jer može izgubiti svoja ljekovita svojstva.

Kruška - lijek za visok kolesterol

Jedna kruška srednje veličine sadrži 6 grama vlakana. Veći postotak vlakana dolazi u obliku pektina, koji dokazano regulira razinu kolesterola u krvi. Visoka razina kolesterola značajno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.

Puretina - lijek za nesanicu

Oko 100 grama puretine sadrži 100% od preporučene dnevne vrijednosti triptofana. Triptofan je esencijalna aminokiselina koja pospješuje proizvodnu serotonina i melatonina, hormona koji reguliraju san. Istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od nesanice, pate od manjka triptofana u tijelu.

Smokve - za prevenciju hemoroida

Sušena smokva sadrži oko 3 grama vlakana koji reguliraju probavu, sprječavaju nastanak zatvora i pomažu u stvaranju mekane stolice, čime se sprječava nastanak hemoroida. Smokve su odličan izvor kalija i mangana.

Češnjak - lijek za gljivičnu infekciju

Češnjak sadrži ulja koja sprječavaju nastanak gljivične infekcije, ali i ubrzavaju proces liječenja gljivične infekcije. Nedavna istraživanja su pokazala da su timijan, češnjak i naranča najučinkovitiji u prevenciji gljivične infekcije.

Čaj od kamilice - lijek za žgaravicu

Čaj od kamilice će ublažiti probavne tegobe. Dovoljno je da stavite 2 žličice sušene kamilice u šalicu vruće vode i pustite da stoji pokriveno oko 20 minuta. Ljekoviti spojevi će ostati u šalici, a vaša probava će vam biti zahvalna.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije