Razlike između reumatoidnog artritisa i osteoartritisa

Razlike između reumatoidnog artritisa i osteoartritisa

Razlike između reumatoidnog artritisa i osteoartritisa
  • Objavljeno: Subota, 11.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dvije različite bolesti

Veliki broj ljudi koji pati od artritisa pati i od osteoartritisa koji se javlja starenjem. No, postoji i drugi oblik artritisa, reumatoidni artritis koji je ozbiljna autoimuna bolesti.

Stručnjaci ističu da nisu svi oblici artritisa jednaki i da među njima postoje značajne razlike koje je važno poznavati.

Dob

I dok je osteoartritis bolest starijih ljudi, često uzrokovana godinama nedovoljne brige o tijelu, reumatoidni artritis se može javiti u bilo kojoj dobi, čak i kod djece.

Prosječna dob u kojoj se javlja reumatoidni artritis je između 30. i 50. godine, a osteoartritis se javlja kasnije u životu, osim ako ste pretrpjeli ozljedu ili prijelom kostiju.

Bolovi

Kod osteoartritisa hrskavica se tijekom vremena uništava i slabi, zbog čega se kosti trljaju jedna od drugu.

Kod reumatoidnog artritisa tijelo misli da je prisutan uljez kojeg treba iskorijeniti i napada zglobove bez razloga.

Dolazi do groznice, naticanja i drugih simptoma, koje ne primjećujemo kod osteoartritisa. Upala uzrokovana reumatoidnim artritisom može uzrokovati oštećenja srca, pluća i očiju.

Zglobovi

Obje bolesti zahvaćaju zglobove, ali ne nužno na istim mjestima. Reumatoidni artritis isprva zahvaća manje zglobove, primjerice na rukama ili nogama. Oni tada postaju crveni, topli i natečeni.

Osteoartritis zahvaća veće zglobove, koji nose tjelesnu težinu. Kukovi i koljena u pravilu najviše nastradaju.

Spol

Reumatoidni artritis se češće javlja kod žena. Također, simptomi reumatoidnog artritisa su izraženiji kod žena nego kod muškaraca.

Osteoartritis, s druge strane, se javlja podjednako kod oba spola, ali kod žena nešto kasnije. Naime, kod muškaraca se počne javljati u prosjeku u dobi od 55 godina, a kod žena kasnije u životu.

Uzročnici

Točan uzrok nastanka reumatoidnog artritisa i osteoartritisa nije poznat. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje nastanak upale. Genetika, hormoni, pušenje, bakterijske ili virusne infekcije mogu igrati ulogu u nastanku reumatoidnog artritisa.

Kod osteoartritisa rad imunološkog sustava nije ugrožen. Kombinacija dobi, genetike, ozljede zglobova, istrošenosti zglobova, pretilosti, hormona i slabih mišića najčešće igra ključnu ulogu.

Jutarnji simptomi

Osobe, koje pate od reumatoidnog artritisa, u jutarnjim satima imaju problema s bolovima idućih nekoliko sati.

Osteoartritis također može uzrokovati bolove nakon buđenja, ali oni u pravilu relativno brzo prođu nakon lagane fizičke aktivnosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije