Riješite se cistitisa na prirodan način

Riješite se cistitisa na prirodan način

Riješite se cistitisa na prirodan način
  • Objavljeno: Utorak, 03.07.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Napokon godišnji odmor, sunce, more, plaža… Najljepše doba, ali nažalost vrlo često nas zadesi… cistitis.

Oni koji su mu skloni, dobro znaju koliko neugodno zna biti. Procjenjuje se da čak više od 60% žena tijekom života ima neki tip infekcije donjih mokraćnih puteva, što ga čini izuzetno čestom bolesti. No, što je zapravo cistitis? Predstavlja upalu mokraćnog mjehura, najčešće uzrokovanu bakterijskim patogenom, u čak 80-95% slučajeva Escherichijom coli. Pritom pogađa žene u 50 puta većem postotku nego muškarce jer žene imaju kraću uretru (mokraćnu cijev), pa bakterije iz crijeva lakše i brže naseljavaju vaginu i mokraćnu cijev te dospijevaju u mjehur izazivajući upalu. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja, no ako bakterije ostanu u mjehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije.

Cistitis prepoznajemo po nekoliko njemu specifičnih simptoma: povećana i neodgodiva potreba za mokrenjem, bol, osjećaj pečenja tijekom mokrenja i promijenjena boja mokraće, a u rjeđim slučajevima pojavnost krvi u mokraći i povišena tjelesna temperatura.

Nažalost cistiti mogu dobiti i mala djeca, a sklonost ka razvoju bolesti se povećava obzirom na dob, odnosno s početkom seksualne aktivnosti i u trudnoći, te se nastavlja povećavati nakon menopauze s ponavljajućim infekcijama.

O kroničnom cistitisu govorimo kada se najmanje 2 epizode pojave tijekom 6 mjeseci ili 3 i više epizoda tijekom godine. Zadnja istraživanja ukazuju na činjenicu da je 25% žena koje imaju problem s urinarnim infekcijama, sklono ponavljajućim infekcijama (3 i više godišnje), a upravo su kronični cistitisi velika boljka mnogih žena, često bezuspješnog terapijskog učinka. Razloga tomu je nekoliko. Česta uporaba antibiotika dovela je do pojave rezistentnih, tzv „otpornih“ patogena zbog čega je Europsko udruženje urologa dalo i službene smjernice da se u ovakvim slučajevima sugeriraju drugi načini liječenja, osim antibioticima, s ciljem sprječavanja stvaranja otpornih patogena, a kako pacijenti ne bi morali koristiti antibiotike kroz duže vrijeme uslijed ponavljajućih infekcija.

Drugi problem čini posebna adaptacija bakterija i njihovo preživljavanje stvaranjem tzv. biofilma, sustava „zaštite“ bakterija od okoliša. Bakterije u biofilmu su zaštićene od utjecaja antibiotika bez obzira na njihovu senzitivnost na njega, što pogotovo dolazi do izražaja kod cistitisa i objašnjava zašto određeni antibiotik nema učinka koji bi trebao imati. Biofilmovi se formiraju na stijenci mokraćnog mjehura te kontinuirano, oslobađaju „slobodne“ bakterije, ponovno izazivajući upalu.

Također, veliki problem predstavlja standardizacija proizvoda koji su prisutni na tržištu. Koji je proizvod zaista učinkovit i na što treba paziti prilikom odabira? Primjerice, postoji nekoliko metoda određivanja količine oligomernih proantocijanidina (PAC) prisutnih u američkoj brusnici koje izrazito variraju u konačnom rezultatu, odnosno precjenjuju količinu čak do 5 puta. Danas je kao zlatni standard prihvaćena BL-DMAC metoda, a količina proantocijanidina (PAC) za ciljani terapijski učinak mora biti 45mg.

U terapiji cistitisa kroz povijest su se koristile mnoge biljke. Uvidjelo se je da neke biljke djeluju više ili manje diuretički. Neke biljke također djeluju protuupalno na način da smanjuju klasične simptome upale, smanjuju grčeve i olakšavaju mokrenje, te smanjuju neugodan osjećaj tijekom i nakon mokrenja. Jedna od njih je američka brusnica, čije je pozitivno djelovanje u tretmanu infekcija mokraćnog sustava već odavna poznato. Najveća korist brusnice je upravo u prevenciji ponavljajućih infekcija, pogotovo s E. coli te primjenjivost i sigurnost primjene u trudnoći i dojenju te kod djece od 3. godine života. Skupina aktivnih spojeva u američkoj brusnici odgovornih za pozitivan efekt su oligomerni proantocijanidini (PAC), standardizirani BL-DMAC referentnom metodom. Time se osigurava točna količina od 45mg oligomerni proantocijanidini koja djeluje terapijski. Mehanizam djelovanja PAC je sprečavanje prianjanja E. coli na sluznicu mokraćnog mjehura, i to pogotovo tip A oligomernih proantocijanidina, odgovornih i za djelovanje na biofilm bakterija.

Tvrtka Specchiasol, obuhvaćajući tradicionalnu medicinu uporabe ljekovitog bilja u kombinaciji s najnaprednijim znanstvenim dostignućima, razvila je liniju proizvoda NoCist jedinstvenog sastava ljekovitog bilja i aktivnih molekula u borbi protiv cistitisa. Pritom se predlaže specifičan tretman ovisno o potrebama pacijenta.

U akutnoj fazi infekcije kada su simptomi najizraženiji, NoCist intensive je prvi izbor.

Kombinacijom američke brusnice standardizirane BL-DMAC metodom i D-manoze sprječava se prijanjanje različitih tipova E.coli na stijenku mokraćnog mjehura, dok N-acetil cistein u formulaciji povećava djelovanje aktivnih sastojaka i povećava aktivnost protiv bakterija koje tvore biofilm. Ekstrakt breze u proizvodu potiče izlučivanje suviška tekućine.

U prevenciji cistitisa i kod sprečavanja ponovne infekcije, preporuča se NoCist prevent. Razlikuje se od formulacije NoCist intensive u odsutnosti D-manoze.

S obzirom da je kod problema cistitisa izuzetno važno pridržavati se pravilne higijene urogenitalnog područja, u liniji se nalazi i tekući sapun za intimnu njegu NoCist intimo, za cijelu obitelj, u smislu svakodnevne njege i prevencije ali i kod simptoma infekcije. Sadržavajući fermentirane bakterije mliječne kiseline, ekstrakt brusnice, prebiotike i cink, potiče ravnotežu crijevne i genitalne flore te stvaranje fiziološkog pH praveći nepovoljan ambijent za patogene koji su uključeni u infekcije.

Za sve dodatne informacije te savjetovanja kontaktirajte nas u Ro.Ra.Natura savjetovalištu putem web stranice www.roranatura.hr ili na našoj FB stranici „Želim zdravlje by Ro.Ra.Natura“.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije