Što izgled vaginalnog iscjetka govori o vašem zdravlju?

Što izgled vaginalnog iscjetka govori o vašem zdravlju?

Što izgled vaginalnog iscjetka govori o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Petak, 01.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Vagina može otkriti puno o vašem zdravlju, naročito iscjedak čija se struktura može mijenjati iz ciklusa u ciklus. Ako ste primijetili dramatične promjene iscjetka, svakako se obratite ginekologu.

Čisti iscjedak

Najčešće je pokazatelj ovulacije i javlja se u relativno isto vrijeme tijekom svakog mjeseca. Nekim ženama je obilniji, a nekima oskudniji. Uz iscjedak uzrokovan ovulacijom vrlo često ide i povećana želja za seksom.

Isprobajte kalendar menstruacije i ovulacije!

Kremasti iscjedak

Nekoliko dana prije menstruacije, iscjedak može postati obilniji i kremaste teksture. Kod svake žene je drugačiji, ali obično nije razlog za brigu.

Iscjedak sa sukrvicom

Najčešće se javlja pred samu menstruaciju. Ako ste primijetili iscjedak sa sukrvicom, a znate da još uvijek ne trebate dobiti menstruaciju, to može biti simptom većih problema, kao što su infekcije, polipi, izvanmaternična trudnoća i trudnoća. Vrlo je važno da se posavjetujete sa ginekologom.

Bijeli iscjedak s grudicama

Najčešće je znak gljivične infekcije. Ako je iscjedak gust, bijel i popraćen neugodnim osjećajem svraba unutar i izvan vagine, svakako se obratite liječniku. Gljivična infekcija je najčešće uzrokovana nepravilnim higijenskim i prehrambenim navikama.

Saznajte radi li se o gljivičnoj infekciji ili je posrijedi nešto drugo!

Žuti ili zelenkasti iscjedak

Najčešće je posljedica trihomonijaze ili gonoreje. To su vrste spolnih bolesti koje zahtijevaju liječničku pomoć. Klamidija također može uzrokovati ovakav iscjedak, ali klamidija puno češće ne uzrokuje nikakve simptome, zbog čega se najčešće i dijagnosticira tek kasnije.

Sivi iscjedak neugodnog mirisa

Najčešće je posljedica bakterijske vaginoze koja je posljedica neravnoteže vaginalne flore, odnosno prisutnosti mikroorganizama na području vagine. Bakterijska vaginoza je vrlo česta i u pravilu se liječi bez većih poteškoća, najčešće pomoću antibakterijskih krema ili antibiotika. Bakterijsku vaginozu može uzrokovati i sperma koja vrlo često stvara neravnotežu vaginalne flore.

Vodenasti iscjedak

Najčešći uzročnik je herpes. Mjehurići herpesa mogu s vremena na vrijeme puknuti i uzrokovati vodenasti iscjedak sa sukrvicom. Ovo se vrlo često događa ako su mjehurići lociranu unutar vagine. Ako bolujete od herpesa, simptome ćete primijetiti neovisno o iscjetku.

Jako obilan iscjedak

Kontracepcija vrlo često može uzrokovati obilan iscjedak. Dok god je bistar ili bijel i bez mirisa, nemate razloga za brigu. Obilan iscjedak može biti i posljedica alergijske reakcije na kemijske spojeve. Nije opasan, ali stručnjaci ističu da izbjegavate agresivne proizvode za njegu tijela kako biste spriječili nastanak iritacija.

Oskudan iscjedak

Suhoća vagine i oskudan iscjedak je znak perimenopauze. Iscjedak će postati jako rijedak, oskudan i vodenast. Perimenopauza obično započinje oko 40. godine, ali kod nekih žena i puno ranije – već u tridesetima.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije