Kako se riješiti neugodnog vaginalnog mirisa? Pazite na ovih 5 stvari

Kako se riješiti neugodnog vaginalnog mirisa? Pazite na ovih 5 stvari

Kako se riješiti neugodnog vaginalnog mirisa? Pazite na ovih 5 stvari
 • Objavljeno: Nedjelja, 05.05.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Vaginalni miris je svaki miris koji dolazi iz vagine. To može biti miris zdravog vaginalnog sekreta ili neugodan, abnormalan miris uzrokovan infekcijom. On se može mijenjati tijekom menstrualnog ciklusa ili u drugih razdoblja, poput trudnoće ili perimenopauze, na primjer.

 • Neugodno, ali važno: 6 razloga zašto vaša vagina ima neugodan miris

Ipak, bitno je naglasiti da je normalno da vagina ima nekakav miris. Kao i drugi dijelovi tijela, uključujući tjeme, pupak i pazuhe, to je sasvim prirodno i normalno. Iako ne miriše na cvijeće, to ne znači da s vašim zdravljem nešto nije u redu. Zapravo, taj miris ovisi o mnogim faktorima, kao što su razina hidratacije, hrana koju jedete i lijekovi koje uzimate, između ostalog.

Prirodne izlučevine iz vašeg vaginalnog tkiva često proizvode neugodan miris. To je sasvim normalno i za očekivati. Ipak, ponekad se taj miris može činiti jačim nego inače i to se može događati uslijed nekih higijenskih ili zdravstvenih problema. Ako vaša vagina malo smrdi, a taj miris nije popraćen drugim simptomima, možda ćete moći sami ublažiti miris uz 5 korisnih savjeta u nastavku.

Redovito se tuširajte ili kupajte

Znajte da neugodan miris u međunožju ponekad može samo značiti da se trebate otuširati. To je mjesto puno pregiba na kojem se mogu nakupiti znoj, mrtva koža i prljavština. Isto kao i kod pazuha, ovi faktori mogu utjecati i na miris vaše vagine. Održavanje redovite higijene može pomoći u uspješnom izbjegavanju neugodnih mirisa.

Prestanite prati unutrašnjost vagine

Iako je i više nego jasno da biste trebali prati vulvu, to jest, vanjski dio spolnog organa, unutrašnjost ne biste trebali prati niti vodom, a niti krpama, spužvama i sredstvima za pranje.

Vagina se prirodno sama čisti. Naime, prirodni sastav bakterija unutar vaginalnog kanala je osmišljen da održava kanal zdravim i čistim.Također, te bakterije ne trebaju vašu pomoć da bi optimalno funkcionirale. Pranje unutar vaginalnog kanala nije samo nepotrebno, već je i opasno. Osobito ako koristite parfemirane sapune koji mogu poremetiti prirodni bakterijski sastav vaše vagine i pH.

Kada se prirodni bakterijski sastav vaše vagine poremeti, izlažete se riziku od razvoja infekcija koje često imaju neugodan miris kao jedan od simptoma.

Provjerite jeste li nešto promijenili

Jeste li nedavno promijenili deterdžent? Početi koristiti drugi gel za pranje tijela? Promijeniti marku toaletnog papira? Sve ove stvari mogu utjecati na vašu vaginu i njezin miris.

Mijenjanje neke od ovih stvari bi također moglo biti krivcem:

 • seksualni lubrikanti
 • sredstvo za čišćenje seksualnih igračaka
 • vrsta kondoma (ili druge metode seksualne zaštite)
 • seksualni partneri.

Pijte dovoljno tekućine

Pijenje puno vode nije dobro samo za vašu kožu. Može pomoći i cjelokupnom zdravlju vaše vagine, potičući zdravo znojenje i oslobađanje tekućine.

Uravnoteženo se hranite

Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim bjelančevinama izmamit će ugodniji miris u usporedbi s masnom, brzom hranom. Točnije, uravnotežena prehrana čini cijelo tijelo zdravim, a to uključuje i vaginu.

Ipak, morate znati da namirnice jakog mirisa, poput šparoga, češnjaka i luka mogu kratkotrajno dovesti do jačeg mirisa, iako su zdrave.

Kada se posavjetovati s liječnikom

Ako imate bilo kakve nedoumice vezane za vaše zdravlje, najpametnije je razgovarati s liječnikom. Posebno ako:

 • ste nedavno počeli imati odnose s novim partnerom
 • osjećate bilo kakve popratne simptome, poput boli, iritacije, pečenja ili čudnog iscjetka
 • ste trudni ili pokušavate ostati trudni
 • znate da nemate infekciju.

Liječnik će napraviti potreban pregled i/ili pretrage te vas pitati neka pitanja. Na temelju tih će rezultata postaviti dijagnozu i dati vam savjete kako otkloniti neugodan vaginalni miris.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije