Što treba znati o trihomonijazi?

Što treba znati o trihomonijazi?

Što treba znati o trihomonijazi?
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trihomonijaza je spolno prenosiva bolest koja pogađa oba spola, ali žene imaju daleko veću vjerojatnost da će imati simptome. Ova spolno prenosiva bolest je najčešća kod žena koje su seksualno aktivne i mlade.

Iscjedak s jakim mirisom je vrlo čest simptom ove infekcije kod žena. Kada urinirate ili tokom seksualnog odnosa, možete osjetiti nelagodu u genitalnom području, svrab i iritaciju. Iako rijetko, može vam se pojaviti bol u donjem dijelu trbuha. Simptomi počinju oko pet do 28 dana nakon izlaganja bolesti.

Većina muškaraca s trihomonijazom nema simptome, ali neki muškarci mogu imati iritaciju unutar penisa, blagi iscjedak, osjećaj pečenja nakon mokrenja ili ejakulacije.

Može li trihomonijaza utjecati na trudnoću? Da, postoje neki rizici povezani s trihomonijazom i trudnoćom. Rađanje djeteta s niskom porođajnom težinom je moguće, kao i prijevremeno rođenje.

Ova spolno prenosiva bolest vas može učiniti više osjetljivim na stjecanje infekcije HIV-om. Ako imate ovu bolest i izloženi ste virusu HIV-a, šanse za razvoj HIV-a je veća.

Lijekovi na recept mogu izliječiti ovu spolno prenosivu bolest kod većine. Vaš liječnik će dati oralne doze lijeka. Trebali biste izbjegavati spolni odnos dok oba partnera nemaju nikakvih simptoma i dok ne završite liječenje.

Možete smanjiti rizik od zaraze , a ponekad ga i eliminirati, ako ste u monogamnoj vezi i oba partnera su testirana na spolno prenosive bolesti. Također, možete smanjiti rizik od dobivanja ove infekcije koristeći kondom.

Ako ste primijetili iscjedak, nenormalan osip ili upalu u vašem genitalnom području, trebali biste se suzdržati od spolnog odnosa i posavjetovati s liječnikom. Vaš liječnik će obaviti pregled zdjelice i laboratorijska ispitivanja za postavljanje pravilne dijagnoze.

Ako vam liječnik kaže da imate trihomonijazu, morate obavijestiti sve svoje nedavne seksualne partnere, jer ste možda prenijeli infekciju na njih. Oni bi također trebali biti testirani kako bi znali jesu li zaraženi.

Nužno je izbjegavati seksualni kontakt dok infekcija nije izliječena, kako bi spriječili ponovnu zarazu i prenošenje infekcije na drugu osobu.

To je vrlo uobičajena spolno prenosiva bolest. Budući da mnogi ljudi nemaju simptome, ne znaju ni da su zaraženi. Ako ste spolno aktivni s partnerom, a niste monogamni koristite kondom kako bi spriječili zarazu.

Najnovije

Najčitanije