Što trebate znati o spolno prenosivim bolestima

Što trebate znati o spolno prenosivim bolestima

Što trebate znati o spolno prenosivim bolestima
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. Žene su više osjetljive na spolno prenosive bolesti nego muškarci

To nema nikakve veze s promiskuitetom. Žene su više osjetljive na infekcije u odnosu na muškarce, to je stvar anatomije. Lakše muškarac prenosi infekciju ženi, nego obratno. Spolne bolesti se također teško otkrivaju u žena.

2. Postoji više od 25 poznatih spolno prenosivih bolesti

Najčešće spolno prenosive bolesti su klamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne uši i trihomonijaze. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.

3. Spolno prenosive bolesti mogu se prenijeti putem oralnog seksa

Suprotno uvriježenom mišljenju, oralni seks ne znači da igrate na sigurno. U stvari, nakon nezaštićenog oralnog seksa ste u posebno visokom riziku za gonoreju, sifilis, herpes i hepatitis B. Uvijek koristite kondom kad imate oralni seks s novim partnerom. Ženski kondom također može pomoći smanjiti rizik od spolno prenosivih bolesti, te bi trebao biti korišten tijekom oralnog seks.

Spolno prenosive bolesti se mogu dobiti vaginalnim, analnim i oralnim putem, ako dođete u kontakt sa sjemenom, vaginalnom tekućinom i krvi. Neke spolno prenosive bolesti također mogu ući u tijelo kroz malene posjekotine, genitalije i anus.

4. Spolne bolesti su izlječive, ali ne sve

Bakterijske spolno prenosive bolesti poput klamidije, gonoreje i sifilisa mogu biti izliječene. Virusne spolno prenosive bolesti kao što su herpes, hepatitis B, HIV, HPV i genitalne bradavice su neizlječive, iako ih se može kontrolirati.

Ako imate neku spolno prenosivu bolest, recite potencijalnim partnerima prije nego dođete u seksualni kontakt s njima. Budite jednostavno iskreni.

5. Neke spolno prenosive bolesti su asimptomatske

Budući da određene bolesti nemaju vidljivih simptoma, možda ne znate da ste vi ili vaš partner zaraženi. Klamidija, na primjer, je posebno asimptomatska. Isto tako, može potrajati i do 10 ili više godina da žena razvije simptome HIV-a.
Simptomi su često slični onima koje uzrokuju druge infekcije, pa je lako pogriješiti. Zapamtite: ne morate imati simptome da bi bili zaraženi.

Budući da su mnoge spolno prenosive bolesti asimptomatske, teško je znati koliko se ljudi zarazi svake godine.

6. Neliječene spolno prenosive bolesti mogu imati ozbiljne posljedice

Žene više pate od čestih i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija od spolno prenosive bolesti nego muškarci.

Spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati upalnu bolest zdjelice, rak grlića maternice, bolesti jetre i neplodnost. Neke se mogu prenijeti s majke na dijete prije, tijekom ili nakon rođenja. Trudne žene sa spolno prenosivim bolestima imaju također veći rizik za pobačaj i prijevremeni porođaja. U najgorem slučaju, neliječen sifilis može dovesti do smrti.

7. Klamidija je najčešća spolno prenosiva bolest

Većina oboljelih od klamidije ni ne zna da boluju. Klamidija inficira vrat maternice, koji je u adolescentica najosjetljiviji, jer se njihov vrat maternice mijenja tijekom puberteta.

Većina žena s klamidijom nema simptome. Ukoliko se ne liječi, klamidija može uzrokovati upalnu bolest zdjelice, izvanmaterničnu trudnoću i neplodnost. Srećom, ako se rano otkrije, klamidija se može lako izliječiti antibioticima, budući da je bakterijska infekcija.

8. Većina liječnika ne testira pacijente na spolno prenosive bolesti

Manje od jedne trećine liječnika rutinski testira pacijente za spolno prenosive bolesti. I ne pretpostavljajte da normalan PAPA test znači da ste zdravi. Papa test samo detektira promjene u stanicama vrata maternice, ali nije pouzdan za određene bolesti. Međutim, abnormalni papa test može ukazivati na HPV i daljnji testovi su preporučljivi.
 
9. Kondomi nisu 100% garancija protiv spolno prenosivih bolesti

Osim apstinencije, kondomi su najbolji i jedini način zaštite protiv spolno prenosivih bolesti. Koristite novi kondom svaki put kada imate oralni, analni ili vaginalni seks s novim partnerom izvan monogamnog odnosa.

10. Oko 50% spolno aktivnih žena dobit će HPV infekciju u nekom trenutku u životu  
Od 100 sojeva HPV-a, oko 30 su spolno prenosivi. Oko 10 su "visokog rizika" i mogu dovesti do raka vrata maternice. Tipovi "niskog rizika" mogu uzrokovati genitalne bradavice.

Većina nikada neće znati da ima HPV, jer imunološki sustav može eliminirati manje agresivne oblike HPV-a. Međutim, agresivniji sojevi HPV-a mogu uzrokovati višestruke zdravstvene probleme, poput raka vrata maternice. Jedini način za otkrivanje HPV-a je kroz Papa test, gdje su vidljive prekancerozne promjene vrata maternice.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije