Zametak na pogrešnome mjestu

Zametak na pogrešnome mjestu

Zametak na pogrešnome mjestu
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pristup ovisan o situaciji

Izbor liječenja ovisi o željama pacijentice za sljedećom trudnoćom i njezinoj dobi. Ako nema dramatična početka simptoma zbog prsnuća jajovoda i unutarnjeg krvarenja, moguće je provesti tzv. ekspektativni postupak. Uz pristanak pacijentice, provodi se trajni nadzor uz stalne kontrole razine beta HCG-a i ultrazvučne preglede, naravno isključivo u bolnici, kako bi se u slučaju pogoršanja stanja moglo neodgodivo pristupiti operativnom zahvatu. Uz pažljiv odabir pacijentica za takav način liječenja, moguće je kod 75 posto njih izbjeći operativni zahvat.

Moguće je i medikamentozno liječenje uz pažljiv odabir pacijentica koje su stabilne. Pomoću lijekova "uništava" se trudnoća i ostavlja da se spontano resorbira. Prednosti ovakvog načina liječenja su manja oštećenja jajovoda (poslije ovakvog liječenja jajovodi su prohodni u oko 80 posto slučajeva) i veća vjerojatnost da će sljedeća trudnoća biti normalna. Drugim riječima, mogućnost za iduću urednu unutarmaterničnu trudnoću ista je kao i nakon poštednih kirurških zahvata na jajovodu.

Ipak, kirurško liječenje trudnoće u jajovodu najčešći je način. Koji postupak će se primijeniti, ovisi o dobi žene, njezinu općem stanju, opsegu krvarenja, željama za sljedećom trudnoćom, činjenici je li posrijedi prva ili ponovljena trudnoća u jajovodu itd.

Konzervativni kirurški zahvati uključuju odstranjivanje tkiva trudnoće uz očuvanje tkiva jajovoda. Prednost im je što i nakon njih postoji mogućnost oplodnje.

Radikalnim kirurškim zahvatima odstranjuje se zahvaćeni jajovod. Takvim zahvatima pribjegava se ako je završena reprodukcija, ponovljena izvanmaternična trudnoća na istom jajovodu, krvarenje jače ili je jajovod teže oštećen. Postoji li dodatna indikacija, odstranjuje se i jajnik na istoj strani.Sve te zahvate moguće je izvršiti laparoskopski, bez klasičnog otvaranja trbuha. No, ako žena obilno krvari ili ima obilne priraslice u trbuhu, otvara se trbuh rezom na prednjoj stijenci radi bolje preglednosti i učinkovitosti.

Pozitivan test mokraće na trudnoću nikako ne znači da je trudnoća uredna. Zbog toga je nužno napraviti i ultrazvučni pregled radi potvrđivanja smještaja zametka u maternici, a kod svake nejasne situacije učiniti i dodatnu obradu određivanja beta HCG-a iz krvi. Svaku bol, oskudno ili jače krvarenje u ranoj trudnoći treba definirati kako bi se na vrijeme postavila dijagnoza eventualne izvanmaternične trudnoće i terapijski djelovalo s ciljem očuvanja zdravlja i života trudnice.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije