Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Biljni pigment koji koža voli

Biljni pigment koji koža voli

Biljni pigment koji koža voli
  • Objavljeno: Petak, 04.04.2014.
  • Broj pregleda: 9.201
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najvažniji karotenoid

Beta-karoten štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost pretvorbom u vitamin A.

Dolaskom toplijeg vremena sve češće se počinje govoriti o beta-karotenu, tvari koja učinkovito štiti kožu od štetnog utjecaja pretjerane izloženosti suncu tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja. No, zbog višestruko blagotvornog djelovanja na funkcije kože i sluznice, zacijelo zavrjeđuje našu pažnju tijekom cijele godine.

Beta-karoten (provitamin vitamina A, tj. retinola) je najznačajniji pripadnik skupine spojeva široko zastupljenih u prirodi koje nazivamo karotenoidi (tu još spadaju likopen, alfa-karoten, lutein, kriptoksantin i zaeksantin).

Izoliran je iz mrkve tridesetih godina prošlog stoljeća. Danas je poznato da je snažan antioksidans koji se u obliku biljnog pigmenta žute do crvene boje nalazi u različitom žutom i narančastom voću te lisnatom povrću tamnozelene boje. 

Dokazano je da je nužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznica. Kožu štiti od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost, i to pretvorbom u vitamin A. Svojim antioksidativnim djelovanjem štiti od slobodnih radikala koji oštećuju stanice organizma i dovode do različitih poremećaja i bolesti, pa i malignih. Stoga se može reći da djeluje antikancerogeno, a pridonosi i različitim terapijskim postupcima. Obrambene snage organizma snaži jačanjem T-staničnog imuniteta, sudjelovanjem u sintezi imunoglobulina i stimuliranjem diferencijalnog sazrijevanja stanica. Nužan je za stvaranje pigmenta melanina u koži, a dokazan je i njegov pozitivan učinak na prevenciju noćnog sljepila i preosjetljivosti na svjetlo. Iako nije znanstveno dokazano, pretpostavlja se da pozitivno djeluje i na liječenje alkoholizma, gastritisa, katarakte te degeneracije žute pjege.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije