Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Imunološki sustav i prehrana

Imunološki sustav i prehrana

Imunološki sustav i prehrana
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 16.454
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osnovna funkcija

Osnovna funkcija imunološkog sustava je da otkriva i uklanja iz organizma sve tvari koje prepozna kao strane. Funkcije imunološkog sustava zbivaju se u svim tkivima i organima. To su u prvom redu stanice krvi, tkivni makrofagi iz crijeva, slezena i limfni čvorovi. Štetna tvar (antigen) u organizmu dovodi do stvaranja obrambenih antitijela. Antigen je svaka supstancija koja je u stanju izazvati imunološki odgovor. Štetne tvari se dijele na vanjske (egzoantigeni) koji najčešće dovode do alergija i unutarnji (endoantigeni) koji dovode do autoimunih bolesti.

Vanjski antigeni su najčešće:

  • infektivni: bakterije, virusi, gljivice
  • inhalatorni: pelud trava, cvijeća i drveća, prašina, perje, onečišćenja iz zraka (ispušni plinovi)
  • nutritivni alergeni: jaja, riba, jagode
  • neki lijekovi, otrovi nakon uboda kukaca, kozmetički pripravci i sl.

Pripremite smoothie od avokada i limete za jačanje imuniteta!

Lijekovi mogu dovesti do promijenjenoga imunološkog odgovora alergijskih reakcija, najčešće kod djece (neodgovarajući imunološki odgovor) i kod kroničnih bolesnika budući da je kod kroničnih bolesti (primjerice jetre i bubrega) detoksikacija organizma (uklanjanje štetnih tvari) usporena i metabolizam lijeka je promijenjen pa se lijek dulje zadržava u organizmu. Kao reakcija i odgovor na štetnu tvar u organizmu stvaraju se antitijela imunoglobulini i specifični mali limfociti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije