Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Metvica potiče mršavljenje i rad probave!

Metvica potiče mršavljenje i rad probave!

Metvica potiče mršavljenje i rad probave!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.07.2016.
  • Broj pregleda: 756
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dosadašnja istraživanja su pokazala da metvica pomaže ublažiti i liječiti niz različitih bolesti i poremećaja. Metvica je dobar izvor proteina, tiamina, niacina, vitamina B6, fosfora i cinka. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, riboflavina, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, kalija, bakra i mangana.

Potiče rad probavnog sustava

Metvica potiče oslobađanje sline u ustima, što je vrlo važno za pravilan rad probave i prevenciju probavnih smetnji. Znanstvenici su ustanovili da metvica može smanjiti rizik od nastanka probavnih smetnji, zatvora i nadutosti.

Metvica potiče mršavljenje

Istraživanja su pokazala da metvica ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masnog tkiva. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition, je pokazalo da metvica može poboljšati fizičku spremu i izdržljivost. Također povećava kapacitet pluća i dotok kisika u svaku tjelesnu stanicu, što je naročito važno za povećanje kondicije i sportske izdržljivosti.

Pripremite smoothie od ananasa i metvice!

Metvica ublažava mučnine

Ako imate problema s mučninom tijekom putovanja, stručnjaci preporučuju da počnete konzumirati čaj od metvice. Brojna istraživanja su pokazala da čaj od metvice ublažava mučnine i regulira rad probavnog sustava.

Osim čaja od metvice, za ublažavanje mučnina možete koristiti i ulje od metvice. Pomiješajte 3 do 4 kapi ulja od metvice s kokosovim uljem i utrljajte u prsa. Gotovo odmah ćete osjetiti olakšanje. Miris metvice ima jako dobro djelovanje.

Ublažava simptome bolesti respiratornog sustava

Ako bolujete od gripe, prehlade ili alergija, vjerojatno pored sebe imate niz različitih lijekova za ublažavanje simptoma. Ulje ili čaj od metvice vam može pružiti jednako, ako ne i bolje, olakšanje. Udisanjem pare čaja metvice ublažit ćete bolove u sinusima, olakšati iskašljavanje i disanje. Metvica ima protuupalno djelovanje i odlična je za ublažavanje simptoma bolesti respiratornog sustava.

Smanjuje rizik od nastanka akni

Metvica sadrži vitamin A koji regulira proizvodnju sebuma. Ima jako dobro antioksidacijsko djelovanje i smanjuje rizik od nastanka niza kožnih bolesti i iritacija. Istraživanja su pokazala da metvica može pomoći osobama koje imaju problema s aknama i prištićima.

Pripremite smoothie od limete i metvice!

U čaj od metvice umočite gazu i njome očistite lice. Pustite da čaj na licu stoji 10 do 15 minuta i isperite toplom vodom.

Ima moćno antioksidacijsko djelovanje

Metvica je odličan izvor antioksidacijskih spojeva, uključujući vitamin A, K, beta karoten, vitamin C i vitamine B kompleksa (folna kiselina, riboflavin i piridoksin).

Antioksidanti su važan dio uravnotežene prehrane jer smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu, spojeva koji povećavaju rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka.

Ublažava simptome depresije i kroničnog umora

Metvica ima umirujuće djelovanje i može smanjiti razinu hormona stresa. Svakodnevnom konzumacijom čaja od metvice popravit ćete raspoloženje, smanjiti učestalost mijenjanja raspoloženja i regulirati razinu hormona stresa u tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije