Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prehrana kod GERB-a

Prehrana kod GERB-a

Prehrana kod GERB-a
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Broj pregleda: 39.707
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

GERB, gastroezofagealna refluksna bolest, je stanje kod kojega dolazi do vraćanja - refluksa, kiselog, tekućeg sadržaja želuca u jednjak. S obzirom da jednjak nema specijalan sloj koji bi ga štitio od agresivne kiseline poput želučane, kontakt kiseline i jednjaka izaziva osjećaj peckanja u predjelu prsa ili grla. Ovaj osjećaj peckanja poznat je kao žgaravica.

Ponekad se kao posljedica GERB-a javlja regurgitacija, odnosno povrat želučanog sadržaja do usta.

GERB se najčešće razvija usljed oslabljene funkcije ezofagealnog sfinktera, kružnog mišića koji predstavlja svojevrstan ventil između jednjaka i želuca. U normalnim okolnostima, taj "ventil" je otvoren za prolaz hrane iz jednjaka u želudac, no kada hrana dospije u želudac, "ventil" se zatvara i onemogućuje povrat želučanog sadržaja u jednjak. Međutim, kada sfinkter oslabi, ili kada se opušta u pogrešno vrijeme, sadržaj želuca vraća se iz želuca u jednjak.

Jedna od najjednostavnijih metoda ublažavanja simptoma GERB-a odnosi se na promjene nekih životnih navika, u prvome redu onih prehrambenih.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije