Uljno proteinska prehrana dr. Budwig

Uljno proteinska prehrana dr. Budwig

Uljno proteinska prehrana dr. Budwig
  • Objavljeno: Utorak, 26.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Recepti

Artičoke s umakom od češnjaka I.

Sastojci:

3 artičoke
6 češnjeva češnjaka
2,5 dL lanenog ulja
sok 1 limuna
sol
papar
125 g svježeg kravljeg
sira (po želji)
3 žlice mlijeka (po želji)

Priprema:

Odrežite tvrde dijelove stabljike i lisnate vrškove artičoka. Kuhajte artičoke u slanoj vodi, dok vanjski listovi, kad ih lagano povučete, ne počnu otpadati. Izvadite artičoke iz slane vode i stavite ih u zdjelu. Listove koji su se odvojili stavite u male zdjelice. Dok se artičoke kuhaju, pripremite jednostavni hladni

Umak:
Stavite zgnječeni češnjak u ulje, zatim dodajte sok od 1 limuna i malo soli. Ovim umakom od ulja možete premazati listove artičoke, prije nego što ih poslužite zajedno sa srcima artičoka.

Sljedeća kombinacija je vrlo zgodna:

Ovom uljnom umaku dodajte 125 g svježeg kravljeg sira i 3 žlice mlijeka i dobro izmiksajte. Ova je vrsta umaka od češnjaka jako dobra i s listovima i sa srcem artičoka.

Možete poslužiti razne vrste povrća, jednostavno kuhanog u slanoj vodi - grah, mrkvu, kockice od celerovog korijena, paprike, šparoge - zajedno s artičokama i gore spomenutim umakom.

Šparoge s majonezom (toplo ili hladno)

Sastojci (za 4 osobe)

1 kg šparoga
150 g lanenog ulja
75 g mlijeka
250 g svježeg kravljeg sira
5 kiselih krastavaca
1 žličica senfa
1/2 banane
sol

Priprema:

Pripremite šparoge kao obično: svežite u svežnjeve i skuhajte ih u slanoj vodi. Dok se šparoge kuhaju, pripremite majonezu na sljedeći način: prvo dobro izmiksajte laneno ulje, mlijeko, senf i malo soli. Postupno dodajte svježi sir i miješajte dok smjesa ne bude glatka. Na kraju umiješajte još najviše 1/2 banane. Ovaj se umak servira uz vruće šparoge. Držeći krajeve šparoga, provucite im vrhove kroz ovu majonezu.

Jedite ih vruće. Okus je prekrasan! Ovo jelo od šparoga je vrlo zadovoljavajući obrok i jako se preporučuje pacijentima koji imaju problema s mokrenjem.

Slatki i pikantni umaci od soje za salate

Sastojci:

3 žlice sojinog umaka
3 žlice vode
2 žlice jabučnog octa
1 češanj češnjaka
1 žličica meda
2 žlice lanenog ulja ili
2 žlice bučinog ulja
1/2 žličice đumbira
1 žličica kokosovog brašna

Priprema:

a) Jednostavno pomiješajte umak od soje, vodu, ocat i med. Zatim dodajte zgnječeni češnjak. Na kraju dodajte laneno i bučino ulje. Ovaj je umak odličan s endivijom ili radičem.

b) Postići ćete vrlo zgodnu inačicu ako dodate kokosovo brašno, koje se ili namakalo preko noći ili ste ga izmiksali s umakom od soje.

c) Ukusna je i inačica kad dodate đumbir.

d) Obje gornje inačice, kokosovo brašno ili naribani đumbir, mogu se koristiti odvojeno ili zajedno. Ako želite, možete dodati i bučino ulje. Možete iznaći još upotreba ovog umaka od soje kad pripremate različite okuse chutneya ili druge mješavine na bazi svježeg sira i lanenog ulja.

Heljdina crvena krupica

Sastojci:

1 šalica heljdine krupice
3 šalice vode
1 žličica meda
1 šalica crnog ribizla
1 šalica crvenog ribizla

Priprema:

Heljda se kuha kao što je opisano u receptu 78. Pusti se da nabubri u vodi na slaboj temperaturi, dok ne nastane čvrsta smjesa. Dodajte svježe ribizle, dobro miješajte, a onda stavite u unaprijed ohlađene posudice, šalice ili staklene zdjelice i ostavite na hladnom mjestu. Ova kombinacija krupice i bobičastog voća je vrlo ukusna "crvena krupica".

Inačice: umjesto vode možete upotrijebiti sok od grožđa ili ribizla.

Prilozi: kao umak za ovo jelo od crvene krupice možete koristiti kreme na bazi svježeg kravljeg sira i ulja od sjemenki lana, opisane u receptima 1.-15. ili pod "Desertima".

Vrlo su zgodni i recepti začinjeni vanilijom, vinom, kiršem (rakija od višanja), šljivovicom ili vodkom.

Rajčica i riža na indijski način I.

Sastojci:

2 šalice cjelovite riže
4 šalice vode
1 šalica kokosovog brašna
1 veliki luk
5 kapi tabasca
malo crnog papra
malo crvenog papra
500 g rajčice
1 žlica currya
3 žlice Oleoluxa
3 žlice lanenog ulja
1 žlica bučinog ulja
sol

Priprema

Stavite rižu u hladnu vodu, pa neka lagano zakipi. Smanjite temperaturu, tako da riža omekša više kroz bubrenje, nego kroz stvarno kuhanje. Dok je riža još zrnata, ali skoro gotova, dodajte joj narezani kokos, sitno nasjeckani luk, papriku, nasjeckane rajčice i curry. Neka kuha još najviše 10-15 minuta. Dodajte Oleolux, laneno i bučino ulje neposredno prije posluživanja, dobro promiješajte i poslužite.

Više o o uljno proteinskoj prehrani dr. Budwig i receptima pročitajte u knjizi:

kuharica.jpg

Omega lan d.o.o.

Biškupec breg 13b
10000 Zagreb
tel./fax: 01/455-6468
e-mail: budwig@maksimir.hr
http://www.omegalan.info/

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije