Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kava uzrokuje glaukom?

Kava uzrokuje glaukom?

Kava uzrokuje glaukom?
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.10.2012.
  • Broj pregleda: 467
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard tvrde da se osobe, koje piju više od 3 šalice kave dnevno, izlažu većem riziku od nastanka glaukoma, koji može uzrokovati slab vid i sljepoću.

"Kava s kofeinom ima mnoge zdravstvene prednosti, ali pijenje više od 3 šalice dnevno može povećati rizik od nastanka glaukoma, naročito među osobama koje imaju genetske predispozicije za nastanak glaukoma", izjavio je voditelj istraživanja prof. Jae Hee Kang.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 79.000 žena i 41.000 muškaraca. Niti jedan sudionik nije patio od glaukoma. Svi sudionici su ispunili anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim navikama, uključujući i količinu kave koju svakodnevno popiju.

U prethodnom istraživanju prof. Kang je sa svojim stručnim timom proučavao Skandinavce koji su vodeći u broju osoba koje pate od glaukoma, kao i u količini kave koju piju. U tom istraživanju su ustanovili da pretjerana konzumacija kave rizik od nastanka glaukoma povećava za 66%.

Kada su sudionike ovog istraživanja usporedili sa Skandinavcima, prof. Kang i njegov tim su ustanovili da osobe iz grupe Amerikanaca, koje piju pretjeranu količinu kave, također imaju veći rizik od nastanka glaukoma.

Ipak, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science ističu da ostali proizvodi, koji u sastavu imaju kofein, ne povećavaju rizik od nastanka glaukoma, stoga je potrebno daljnje istraživanje.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti