Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Metabolički sindrom i bubrezi

Metabolički sindrom i bubrezi

Metabolički sindrom i bubrezi
  • Objavljeno: Petak, 09.01.2009.
  • Broj pregleda: 2.601
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolovanje od takozvanog metaboličkog sindroma može povisiti rizik od kronične bubrežne bolesti kod pojedinaca s dijabetesom tipa 2 o čemu su izvijestili istraživačio iz Kine, objavljeno je na Reuters Healthu.

Metabolički sindrom odnosi se na skupinu čimbenika rizika za dijabetes i bolesti srca – uključujući abdominalnu debljinu, visok krvni tlak, visok šećer u krvi, niske razine «dobrog» HDL kolesterola i visoke trigliceride (jedna vrsta masnoće u krvi). Sindrom se uobičajeno dijagnosticira kada osoba ima tri ili više spomenutih stanja.

Trenutačna studija upućuje na to da su konvencionalni kardiovaskularni čimbenici rizika ujedno i prediktori problema s bubrezima, istaknuo je dr. Peter C.Y. Tong s Chinese University of Hong Kong u komentaru za Reuters Health. «Dakle, liječnici bi trebali aktivno procjenjivati pacijente s dijabetesom na osnovi tih čimbenika rizika i agresivno ih liječiti.», rekao je Tong.

Tong i njegovi kolege tražili su veze između metaboličkog sindroma i njegovih komponenata i bolesti bubrega kod više od 5 800 odraslih Kineza s dijabetesom tipa 2. Ponašli su da se rizik od razvoja kronične bolesti bubrega povisivao kako se povisio broj komponenata metaboličkog sindroma. 

Pacijenti s četiri komponenete metaboličkog sindroma imali su 1,64 puta povišen rizik od razvoja bolesti bubrega, a oni s pet komponenti imali su 2,34 puta povišen rizik, o čemu su izvijestili u časopisu «Diabetes Care».

U «multivarijabilnoj» analizi, prisutnost metaboličkog sindroma bila je povezana s 31% povišenim rizikom od bolesti bubrega u usporedbi s pojedincima bez znakova metaboličkog sindroma.

Osvrt na pojedine komponente metaboličkog sindroma neće biti dovoljan za reduciranje rizika od bolesti bubrega, istaknuo je Tong. No ipak, «redukcija ukupnog rizika» visokog šećera u krvi, abdominalne debljine, visokog krvnog tlaka i visokih masnoća u krvi trebala bi spriječiti oštećenje bubrežne funkcije, izjavili su istraživači.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti