Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Homeopatija i homeopatski lijekovi

Homeopatija i homeopatski lijekovi

Homeopatija i homeopatski lijekovi
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.02.2013.
  • Broj pregleda: 3.414
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Homeopatija je stara medicinska filozofija koja je u Njemačkoj razvijena u 18. stoljeću. Principi homopatije dolaze s tradicionalnog gledišta medicine, kada su liječnici vjerovali da priroda može izliječiti sve.

Danas mnogi liječnici ističu da homeopatija ne bi trebala biti zamjena suvremenim metodama liječenja, ali da se u nekim slučajevima pokazala korisnom. Homeopatski lijekovi dolaze iz biljaka, ali i otrova raznih životinja (zmije, pauci).

Najčešći homeopatski lijekovi

Belladonna

Ovo je ekstrakt cvijeta koji nosi isti naziv. Koristio se još u 16. stoljeću kako bi obrazi poprimili prirodnu crvenu boju. Rimljanima je bio drag zbog otrovnih svojstava. Ipak, ako je biljka pravilno obrađena, postaje lijek koji može pomoći kod ublažavanja groznice.

Gelsemium

Ovaj prekrasni žuti cvijet je otrovan. Ako se pravilno obradi oslobađa svoja ljekovita svojstva i pomaže u ublažavanju simptome gripe.

Pulsatilla

Ova biljka je jedna od najstarijih homeopatskih lijekova. Ako se uzme u pretjeranoj količini može uzrokovati nepravilne i usporene otkucaje srca, proljev i povraćanje. U pravilnim količinama može pomoći kod gripe, prehlade, kašlja i infekcije sinusa.

Amica

Dolazi iz porodice suncokreta, a u medicinske svrhe se koristi stoljećima. Može pomoći kod ublažavanja bolova u mišićima, zarastanja rana i ogrebotina. Sastojci ove biljke potiču protok krvi prema površini kože.

Djeluje li?

Mnogi medicinski stručnjaci homeopatiji prilaze skeptično. Ne postoje znanstveni dokazi koji bi homeopatiju učinili prihvaćenom od strane konvencionalne medicine. Neka istraživanja su pokazala da je pozitivno djelovanje homeopatije tek placebo efekt.

Jako je malo istraživanja provedeno na homeopatskim tretmanima. I dok postoje određena istraživanja koja upućuju da homeopatija ublažava simptome nekih stanja (gripa, menopauza) dokazi nisu toliko sigurni da bi homeopatija bila prihvaćena od strane konvencionalne medicine.

Mnogi stručnjaci ističu da homeopatski tretmani mogu imati pozitivan učinak na tijelo, ali da homeopatija ne bi smjela zamijeniti konvencionalnu medicinu, naročito kod osoba s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Homeopatsko liječenje se može prakticirati uz konvencionalno liječenje te u takvim slučajevima daje najbolje rezultate.

Je li homeopatija opasna?

Svaki lijek može uzrokovati razne nuspojave, čak i onaj prirodni. Većina homeopatskih lijekova je sigurna, ali se trebaju koristiti uz savjet stručnjaka. Ipak, brojni homeopatski lijekovi mogu uzrokovati različite nuspojave, uključujući bol u trbuhu, glavobolju, mučninu, osip, oštećenja jetre i gušterače. Rijetki su, ali postoje slučajevi gdje je homeopatija uzrokovala ozbiljne zdravstvene probleme kao što je zatajenje bubrega.

Do negativnih posljedica dođe kada se homeopatija ne koristi ispravno, kada se kombinira s drugim lijekovima ili kada se homeopatski lijekovi uzimaju bez prethodnog savjetovanja sa stručnjakom.

Je li za svakoga?

Zbog potencijalno opasnih sastojaka, homeopatski lijekovi se ne smiju davati djeci, trudnicama i dojiljama. Osobe koje uzimaju druge lijekove se trebaju posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja homeopatskih pripravaka, kako ne bi došlo do opasnih i smrtnih posljedica.

Ako želite isprobati homeopatske lijekove, obratite se stručnjaku za homeopatiju i posavjetujte se sa svojim liječnikom. Važno je da znaju koje lijekove uzimate, obiteljsku anamnezu i vaše cjelokupno zdravstveno stanje.

Komentari

Najnovije

Najčitanije