Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tko treba izbjegavati đumbir?

Tko treba izbjegavati đumbir?

Tko treba izbjegavati đumbir?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.11.2015.
  • Broj pregleda: 40.224
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Đumbir je jedna od najljekovitijih biljaka koja se može koristiti za liječenje niza tegoba i poremećaja. Ipak, đumbir se treba koristiti pažljivo jer neće odgovarati svima. Neke osobe trebaju pripaziti na unos đumbira i koristiti ga isključivo uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi

Đumbir razrjeđuje krv, što znači da ga trebaju izbjegavati osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ili imaju poremećaje krvarenja. Prije početka korištenja đumbira se svakako posavjetujte s liječnikom kako biste bili sigurni da je đumbir dobar za vas.

Provjerite zašto volimo đumbir!

Osobe koje uzimaju lijekove za kontrolu dijabetesa

Đumbir može spustiti razinu šećera u krvi i dobar je za dijabetičare koji kontroliraju razinu šećera isključivo putem prehrane. No, dijabetičari koji uzimaju lijekove ili inzulin mogu koristiti đumbir isključivo uz prethodno savjetovanje s liječnikom. Naime, đumbir u kombinaciji s lijekovima može previše spustiti razinu šećera i povećati rizik od nastanka hipoglikemije.

Saznajte kako i zašto piti čaj od đumbira!

Osobe koje uzimaju lijekove za kontrolu krvnog tlaka

Neki lijekovi za kontrolu razine krvnog tlaka mogu doći u interakciju s đumbirom. Razina tlaka tada može postati preniska, a također se može narušiti i srčani ritam. Ako uzimate lijekove za kontrolu krvnog tlaka, svakako se s liječnikom posavjetujte prije početka korištenja đumbira.

Osobe koje pate od žučnih kamenaca

Žučni mjehur se nalazi ispod jetre i spojen je sa žučovodom. Žučni mjehur služi kao skladište za žuč koja razgrađuje mast u crijevima. Ako žučni kamenci krenu u žučovod, mogu blokirati protok žuči zbog čega se žuč vraća u jetru.

Đumbir potiče stvaranje žuči pa osobe koje pate od žučnih kamenaca mogu imati previsoku razinu žuči u žučnom mjehuru. Neki stručnjaci preporučuju uzimanje đumbira za uklanjanje žučnih kamenaca, dok neki smatraju da je u takvim situacijama bolje u potpunosti izbjegavati đumbir. Upravo zato je važno posavjetovati se s liječnikom prije početka uzimanja đumbira. Vrlo vjerojatno ćete ga smjeti uzimati, ali u manjim količinama.

Pročitajte zašto je čaj od đumbira napitak koji liječi.

Trudnice

Dosadašnja istraživanja su dala kontroverzne rezultate po pitanju uzimanja đumbira tijekom trudnoće. Jedno istraživanje je pokazalo da đumbir može utjecati na spol djeteta, a drugo istraživanje je pokazalo da đumbir može povećati rizik od nastanka spontanog pobačaja. Žene vrlo često koriste đumbir kako bi ublažile jutarnje mučnine, a stručnjaci savjetuju da ga ne uzimate bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Postoji povećan rizik od nastanka krvarenja tijekom trudnoće pa stručnjaci preporučuju da đumbir u potpunosti izbjegavate ako patite od poremećaja krvarenja. Što se tiče porođajne težine ili urođenih poremećaja, dosadašnja istraživanja su pokazala da đumbir nema nikakav utjecaj.

Koliko đumbira smijete uzimati?

Većina ljudi dobro podnosi đumbir i često ga koriste za ublažavanje probavnih smetnji (mučnine, povraćanje), ublažavanje simptoma artritisa i menstrualnih bolova.

Stručnjaci ističu da osobe koje ne pate od nikakvih medicinskih stanja dnevno mogu uzimati 4 grama đumbira u prahu. Trudnice dnevno smiju uzimati 1 gram đumbira u prahu. U istraživanjima u kojima se proučavao utjecaj đumbira na zdravlje najčešća doza je bila 250 miligrama do 1 gram đumbira 3 do 4 puta dnevno.

Ono što je odlično kod đumbira je to da ga možete koristiti u svježem ili mljevenom sušenom obliku. Mljeveni sušeni đumbir je puno koncentriraniji i njega trebate konzumirati manje. Naime, 1 žlica svježeg đumbira je jednaka 1/4 žličice mljevenog sušenog đumbira.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije