Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Celulit i prehrana

Celulit i prehrana

Celulit i prehrana
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 3.304
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto dolazi do pojave celulita?

Pojava celulita uvjetovana je velikim djelom prisutnošću ženskih spolnih hormona u cirkulaciji. Stoga je normalno da se kod 90% žena pojavljuje celulit. Nakupljanje masti oko bokova i na butinama je fiziološki proces. Žena akumulira rezerve takve masti do kraja svog reproduktivnog razdoblja.

Celulit zapravo potječe od upalnog procesa koji najčešće zahvaća potkožne stanice butina, stražnjice i nogu. Jednostavno rečeno, svaka naša stanica stalno stvara razgradne produkte svojim normalnim staničnim metabolizmom.

Ti se proizvodi razgradnje nazivaju KATABOLITI (od grčkog kata-ballein = baciti, a zapravo znači ?odbaciti od sebe?). Kataboliti bi normalno morali odmah biti apsorbirani od strane limfatičkog sustava. Ako se taj proces ne zbiva kako treba, ako se nečistoće i otpadni produkti staničnog metabolizma ne eliminiraju na odgovarajući fiziološki način, s vremenom se kataboliti zadržavaju u i oko stanica, a stanica da bi se zaštitila u takvom okruženju reagira upalom.

Tako milijuni upaljenih stanica na tim mjestima tvore karakteristične masne jastučiće. Te se ne-estetske tvorbe obično nakupljaju u području stražnjice, a onda se šire na bokove, butine, noge što uvjetuje poremećaje cirkulacije i osjećaj težine i otečenosti u području donjih ekstremiteta.

U prvom stadiju radi se o EDEMATOZNOJ FAZI ili otečenosti raširenoj zbog zadržavanja nakupljene tekućine koji su na području mekog kožnog tkiva pa imamo osjećaj pojave malih jastučića s mekanim sadržajem.

U drugom stadiju celulita radi se o FIBROZI, kada koža postane tvrda i pojavljuju se difuzni čvorići. Taj oblik poznajemo pod pojmom "narančina kora".

U trećoj fazi dolazi do SKLEROZACIJE ili otvrdnuća, te koža na tom području poprima oblik "tapeciranog madraca". Karakteristično za tu fazu su velike otekline i bolovi na sam dodir. Bolovi su kod pojedinih slučajeva stalno prisutni i u unutrašnjem dijelu tkiva. Važno je istaći da ove tri faze i ne ovise jako o dobi, već su individualne od slučaja do slučaja.

Postoje čimbenici koji celulit mogu pogoršati i ublažiti, tu spadaju način života, tjelesna aktivnost i prehrambene navike. Vodeći računa o tim čimbenicima moguće je i utjecati na pojedine faze razvoja celulita i uvelike ublažiti njegovu progresiju.

Evo nekih prehrambenih pravila, ali pri tome morate imati na umu da se borba s celulitom ne vodi samo dva mjeseca prije početka ljeta, već kontinuirano tijekom cijelog života.

Tu je jako važno imati na umu jednu stvar, a ta je da sve što ste dobro radili u životu za svoje zdravlje, kao i ono u čemu ste griješili postaje s godinama vidljivo. Tu se najbolje vidi koliko je točna izjava da je život kumulativan.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije