Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pet savjeta za postizanje idealne težine

Pet savjeta za postizanje idealne težine

Pet savjeta za postizanje idealne težine
  • Objavljeno: Utorak, 02.06.2009.
  • Broj pregleda: 1.256
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto je to problem?

Mnoge žene koje žele smršavjeti zapravo i ne bi trebale jer je njihova težina u normalnim okvirima. Brojna istraživanja pokazala su da većina žena koja ima normalnu težinu misli kako treba smršavjeti od tri do šest kilograma.

Ako pokušavate smršavjeti, u glavi vjerojatno imate ideju idealne težine koju biste htjeli postići. Bilo bi dobro da se zapitate otkud vam ideja o idealnoj brojci kilograma. Jeste li toliko težili u srednjoj školi? Ili je možda riječ o idealnoj težini koju preporučuju raznorazni "stručnjaci"?

Iako je skidanje kilograma hvale vrijedan cilj za uistinu pretile žene, mnoge žene koje žele smršavjeti zapravo i ne bi trebale.

Ako se idealna težina koju želimo postići temelji na nerealnim očekivanjima, prouzročit će nam mnogo boli i patnje. Iscrpljujemo se pokušavajući dostići nedostižan cilj. Živimo u stalnom strahu: kad smršavimo, bojimo se da ćemo vratiti kilograme; kad dobijemo koji kilogram, bojimo se da će novi samo dolaziti. Sve to nas može dovesti do raznih vrsta problematičnog ponašanja: izgladnjivanja, opsesije hranom ili pretjeranog bavljenja tjelovježbom, a sve kako bismo dostigli cilj o idealnoj težini.

Nerealna očekivanja mogu stvoriti nezdravu koncentraciju na izgled. Ako vam je cilj imati manje kilograma nego što liječnici preporučuju, onda vas čeka jako težak posao: vježbanje barem četiri sata dnevno i strogi nadzor nad kalorijama koje unosite u organizam.

Prihvaćanje vlastite normalne težine znači da se odričete ružičastog maštanja o tome da ćete uskoro nositi konfekcijski broj 36. To zna biti bolno, ali otpuštanje nemogućih želja nosi sjajnu nagradu: životnu snagu, zadovoljstvo raznolikom hranom koju jedemo, energiju, stabilno raspoloženje, samopouzdanje i zahvalno prihvaćanje svoga tijela. Takva promjena razmišljanja donosi i smirivanje ljubomore koju možda osjećate prema lijepim i zgodnim ženama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije