Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mikrobi u domu

Mikrobi u domu

Mikrobi u domu
  • Objavljeno: Srijeda, 24.03.2010.
  • Broj pregleda: 1.202
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sudoper

Iako sudoper sadrži 100.000 puta više mikroba nego kupaonica ili wc, većina ljudi misle o wc-u kao o  najzagađenijem dijelu kuće.

Ne zaboravite četkicu za zube

Kada pustite vodu u wc-u, klice mogu dospjeti i na četkicu za zube. Istraživanje je pokazalo da značajne količine mikroorganizama plutaju okolo kupaonice najmanje dva sata nakon svakog mlaza vode. Uvijek spustite poklopac školjke prije nego pustite vodu.

Spužvica za suđe

Spužvica koja se koristi u kuhinji može sadržavati na tisuće bakterija, uključujući E. coli i salmonelu. Spužva je vlažna i pogodna za razvoj bakterija koje je teško dezinficirati. Mijenjajte spužvicu za suđe redovito.

Daska za rezanje

Prosječna kuhinjska daska za sjeckanje ima oko 200% više fekalnih bakterija nego prosječna wc daska. Stručnjaci savjetuju korištenje zasebne daske za crveno meso, perad, ribu i povrće.

Ruke

Ruke su najveći raspršivač mikroba u kući. Studije pokazuju da pranje ruku smanjuje prijenos proljeva i prehlade, a ciljana dezinfekcija na kritičnim mjestima smanjuje širenje infekcija u kući. Perite ruke često tijekom dana, pomoću vruće vode i sapuna, kako bi spriječili širenje klica. Operite ih svaki put poslije toaleta i prije i poslije pripremanja hrane.

Dobre bakterije

Iako neke bakterije uzrokuju bolesti, nisu svi mikrobi štetni. Oni su temelj prehrambenog lanca koji hrani sav život na zemlji, a mi ne bi preživjeli bez njih.

Kolonije bakterija

Bakterije mogu rasti svakih 20 minuta. Jedna bakterija može se razmnožavati na više od osam milijuna stanica u manje od 24 sata.

Tepih

Tepisi su najveći rezervoar prašine u kući. Oni sadrže kosu i stanice kože, otpatke hrane, prljavštinu i insekte.

Pazite što dodirujete

Najveći rizik od infekcija u kupaonici dolazi s površina koje se često dodiruju rukom, uključujući wc dasku, slavine i ručke na vratima.

Prljavo rublje

Odjeća, ručnici i posteljina mogu nositi klice. Pranje rublja pri visokim temperaturama smanjuje rizik od infekcije. Perite ruke nakon dodirivanja prljavog rublja.

Zaražena piletina

Više od 50% sirove piletine sadrži kampilobakteriju, koja uzrokuje više bolesti nego salmonela u Velikoj Britaniji. Kuhanje piletie dok se ne dostigne temperaturu od 70°C može pomoći kako bi se osiguralo da je sigurna za jesti. Možete testirati temperaturu hrane s toplomjerom za hranu.

Kućni ljubimci

Kampilobakteriju nosi oko polovice svih pasa i mačaka, a može uzrokovati trovanje hranom kod ljudi. Bakterije se prenose maženjem kućnih ljubimaca.

Spavaća soba

Spavaća soba je savršena za grinje. Prosječna osoba izgubi do 10g mrtve kože na tjedan i do 18kg tokom života.

Trovanje hranom

Oko 40% slučajeva trovanja hranom dolazi od hrane koju imate u kući.

Torbe

Pokazalo se da torbe sadrže i do 10.000 bakterija. Trećina testiranih torbi pozitivna je na fekalne bakterije. Torbe dolaze u kontakt s nekim vrlo prljavim mjestima, uključujući javni prijevoz, javne wc-e i restorane.

Potplati cipela

Naše cipele skupljaju sve vrste nečistoća kada smo u prirodi, uključujući i životinjski izmet. Kada hodamo u njima kod kuće, širimo bacile okolo, taložimo ih na tepisima i povećavamo rizik od infekcija.

Hladnjak

Stavljanje tople hrane u hladnjak može dovesti do neravnomjernog hlađenja, što može izazvati trovanje.

Komentari

Najnovije

Najčitanije