Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Aromaterapijom protiv depresije

Aromaterapijom protiv depresije

Aromaterapijom protiv depresije
  • Objavljeno: Utorak, 06.09.2011.
  • Broj pregleda: 2.965
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Fantastičan je i misteriozan odnos biljaka i njihove okoline. Uporaba alternativnih terapija je u porastu i sve više ljudi se okreće mudrosti prirode kod fizičkih i psihičkih bolesti. S naturopatskog stajališta izvor većine bolesti je neravnoteža s prirodom.

Depresija je najčešćih razlog za korištenje alternativne medicine. Širok raspon psiholoških i fizičkih stanja može dovesti do osjećaja depresije i prevladavajuće negativnosti. Korištenje eteričnih ulja za podizanje raspoloženja je sve češće i češće. Dok ulja ne mogu izravno utjecati na uzrok depresije, mogu pomoći u oslobađanju od depresivnih ciklusa i potaknuti dugotrajne promjene. Mnogi prirodni iscjelitelji vjeruju da je depresija, kao i mnoge druge bolesti, rezultat nemogućnosti usklađivanja s prirodnim stanjem harmonije koje prožima svemir. Za ublažavanje nesklada, aromaterapija može biti vrlo moćno sredstvo koje nudi sama priroda.

Moderna istraživanja su pokazala da prirodna biljna ulja stimuliraju područja u mozgu. Eterična ulja imaju izravan i snažan utjecaj na najdubljoj razini tijela, emocijama i psihi. Kroz udisanje, eterična ulja imaju jak i neposredan utjecaj. Naše emocije i naš osjećaj za miris su vrlo jako povezani, možda više nego ostala četiri osjetila.

Naturopatija i ayurvedska medicina eterična ulja smatraju korisnima za poboljšanje prane (životne sile), unaprjeđenje i održavanje energije i imuniteta. U tradicionalnoj kineskoj medicini, eterična ulja su općenito lijekovi za duhovnu suštinu koja se nalazi u srcu.

Bergamot ima sposobnost da opusti živce i osvježi duh, to je pogodan za mnoge vrste depresije.

Neroli, kao i bergamot, regulira qi i uravnotežuje um i srce. Neroli je odličan za depresiju koja dolazi iz živčane i emocionalne iscrpljenosti. Neroli uzdiže um i duh, pomaže osloboditi potisnute emocije, a odličan je za ljude koji zbog depresije izbjegavaju bliske odnose.

Kamilica je odlična kod razdražljivosti i depresije, potiče protok energije i oslobađa napetosti.

Nekoliko recepata koje donosimo podižu i smanjuju depresivna stanja. Često, jedno eterično ulje ili mješavina po vašem izboru postižu najbolje rezultate. Eksperimentirajte, istražujte i zabavite se s tim fantastičnim darovima prirode. Ove mješavine mogu se koristiti u difuzoru ili lampicama.

Za oslobađanje i otvaranje srca kombinirajte ova ulja:

  • 1 kap ruže, 3 kapi sandalovine i 1 kap slatke naranče ili bergamota
  • 3 kapi jasmina, 1 kap ylang ylanga i 1 kap sandalovine


Za podizanje raspoložena isprobajte ove kombinacije:

  • 3 kapi bergamota, 1 kap ylang ylanga i 1 kap grejpa
  • 2 kapi bergamota, 2 kapi kadulje i 1 kap tamjana.
  • 3 kapi bergamota, 2 kapi slatke naranče i 2 kapi kadulje
  • 2 kapi tamjana, 1 kap limuna i 1 kap jasmina

Za depresiju povezanu s negativnosti preporuča se ulje bergamota, kamilice ili slatke naranče. Za nedostatak radosti pokušajte s uljem ruže, jasmina, pačulija ili ylang ylanga. Za opterećenost brigama probajte tamjan, limun ili mažuran. Za pesimizam, žaljenje i kajanje, pokušajte s kaduljom, čempresom ili borovim iglicama.

Za slučajeve umjerene do teške depresije uvijek je potrebno potražiti stručnu pomoć. Važno je uzeti u obzir da je liječnička pomoć nužna, dok aromaterapija može pružiti podršku liječenju.

Komentari

Najnovije

Najčitanije