Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijete i droga

Dijete i droga

Dijete i droga
  • Objavljeno: Utorak, 28.04.2009.
  • Broj pregleda: 1.750
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nevjerica, šok, razočaranje i gnjev

Vi ste roditelj i u svakoj situaciji ta uloga je samo vaša - ugodna i neugodna, s bolom ili ponosom - vi morate biti roditelj do kraja. Što učiniti kada se suočite s vjerojatnošću da dijete konzumira drogu? Situacija sumnje ili potvrđenog eksperimentiranja s nekom psihoaktivnom drogom izmijenit će svakodnevicu u vašoj obitelji i s tim se treba smjesta suočiti.

Razgovor treba voditi otvoreno, nastojeći ne vrijeđati ali i ne biti impresioniran maštovitim pokušajima opravdanja.

Ako ste se suočili sa sumnjom da je vaše dijete kušalo neku od psihoaktivnih droga (najvjerojatnije marihuanu ili ecstasy), prve reakcije su vjerojatno nevjerica, šok, razočaranje i gnjev. Sve te reakcije dijete treba vidjeti i doživjeti, vi imate pravo iskazati svoje osjećaje i pokazati svoju odbojnost prema drogama. Nemojte nasjesti na priče da je to "za nekog drugog" ili "da se to samo čuva za neki tulum u subotu". Iako vam nije lako, razgovor treba voditi otvoreno, nastojeći ne vrijeđati ali i ne biti impresioniran maštovitim pokušajima opravdanja.

Nemojte situaciju pokušavati zataškati, ni pred sobom ni pred djetetom, pokušavajući naći neko jednostavno opravdanje i vjerovati da je to samo usputna epizoda. Nemojte ni misliti da će se sve riješiti samo od sebe, iako trebate pokušati odvagnuti istinsku težinu situacije.

Iskažite zabrinutost

Iskažite zabrinutost, opasnost i svijest o narušenom povjerenju. Pokušajte sada (ako niste ranije) saznati što više o sredini u kojoj se kreće i kako se do droge došlo. Nemojte da vas savlada panika i histerija, ali nemojte ni misliti da je to samo jedna nevažna epizoda.

Ne nasjedajte na argument "to svi rade". Mladi taj argument upotrebljavaju svaki put kada kreću u pregovore oko neke roditeljske dozvole - odlazak u disko do jutra, spavanje izvan kuće, izlet, veći džeparac itd.

Ako ste istrenirani u drugim zahtjevima, znate da običnim traženjem nabrajanja "koji to svi", obično lako pobijate te "argumente". No percepcija mladih o određenim ponašanjima među njihovim vršnjacima je uistinu viša od stvarne učestalosti određenog ponašanja. Oni naime selektivno prepoznaju samo ona ponašanja koja su im važna i na koja se pozivaju. Stoga je bitno da imate istinske argumente temeljene na stvarnim činjenicama, a važno je i da im znate protumačiti njihovo doživljavanje vršnjačke okoline.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije