Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razgovor s Tatjanom Divjak

Razgovor s Tatjanom Divjak

Razgovor s Tatjanom Divjak
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.01.2010.
  • Broj pregleda: 793
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Donosimo vam razgovor s life coachom Tatjanom Divjak u povodu izlaska njene nove knjige "Male ideje za sretniji život". Saznajte sve o life coaching i savjetima koje vrijedi poslušati!  

Što je life coaching?

Coaching je strukturirana profesionalna pomoć u postavljanju i ostvarivanju osobnih ciljeva  osoba spremnih na rad na sebi, koja se pruža u kroz odnos 1-na-1 između coacha i primatelja coachinga.

Nalikuje dobrom telefonskom ili osobnom razgovoru s bliskom osobom, no takvom razgovoru - čak i kada je vrlo usmjeren na neku životnu situaciju ili problem - obično nedostaju znanja i vještina pažljivog i svrhovitog poticanja osobnih promjena i ostvarenja. Osim toga, bliske osobe često o našim stvarima imaju svoje osobno mišljenje i neki vlastiti interes, dok profesionalni pomagač proces coachinga vodi u interesu svoga klijenta.

Temeljna je razlika između terapije i treninga coachingom u tome što je pri ovoj metodi klijent odgovoran za svoj rezultat, a coach za  proces.

Koliko se već dugo bavite life coachingom?

Coachingom se bavim od 2005., nakon prodaje uspješne tvrtke za tržišne komunikacije.  Školu za coaching sam završila u Londonu, a prvi sam life coach u Hrvatskoj, certificirana od Europske Coaching Asocijacije.

Koja je Vaša uloga kada Vas klijent angažira?

Moja je uloga kao coacha, pomoći klijentu da otkrije si odredi voje ciljeve, postavi plan puta ostvarenju tih ciljeva (a najčešće je riječ o promjeni  koju sam nije mogao ili znao ostvariti), motivirati klijenta da prođe prve korake na svom putu do kvalitetnijeg i ispunjenijeg života.

U kojim sve sferama života life coaching može biti koristan?

Life coaching pokriva sva životna područja (zdravlje, imetak, obitelj, emocionalni odnosi. Doprinos zajednici. duhovnost, karijera/posao i slobodno vrijeme).

Koliko traje „trening"?

Trajanje treninga ovisi o situaciji u kojoj j e klijent, ciljevima koje želi ostvariti, kao i spremnosti na promjenu.  U pravilu riječ je o 2-3 mjeseca intenzivnijeg rada (susreti ili razgovori jednom tjedno od 45 minuta),  a nakon toga klijent odlučuje želi li nastaviti (obično se nakon nekoliko dodatnih mjeseci termini prorijede na jedan u dva tjedna ili jednom mjesečno). Imam klijente sa kojima radim već nekoliko godina na raznim područjima njihovog života.

Recite nam nešto o Vašoj novoj knjizi?

Moja najnovija, treća knjiga, predstavlja poticaj na novi način razmišljanja o problemima sa kojima se susrećemo u deset različitih životnih područja, u kojoj ja dajem jednu od ideja za drugačije rješavanje problema, ali prvenstveno dajem potporu čitateljima da promjenu iniciraju promjenom svog pristupa situaciji u kojoj se nalaze.

Kome je knjiga namijenjena?

Knjiga je namijenjena svima koji žele svoj život sagledati kao rast, a ne izvor boli i stalnih prepreka. Jednako je namijenjena i dobro prihvaćena i od ženske i muške populacije, mlađih i manje mlađih osoba.

Što najčešće ljudi traže i očekuju od Vas?

Najčešće trebaju da ih netko sasluša i potakne na promjenu, a ono što dobiju je da napokon čuju sami sebi i razumiju vlastite potrebe. Često radim sa ljudima sa narušenim samopouzdanjem, kao i onima koji trebaju steći neke vještine kao što su upravljanje vremenom, komunikacijske vještine i mijenjanje loših navika.

S obzirom na ova krizna vremena, što biste savjetovali ljudima koji su u potrazi za poslom?

Prije svega bih im savjetovala da se otvore prema zajednici, ali na konstruktivan način, ne u ulozi žrtve. Neka budu spremni na aktivno traženje posla, ali i stjecanje novih znanja. Neka razvijaju pozitivan i otvoren stav prema životu i sebi, kako bi samopouzdanjem zračili ne samo svojim bližnjima, već i samima sebi.

Za kraj, možete li dati neki savjet koji bi pomogao običnim ljudima da se nose sa svakodnevnim problemima?

Savjet koji ima mogu dati i sama sam iskušala u životu: vjerujte u sebe i kada vam je najteže, jer to je dokaz da se istinski volite. Lako je voljeti bilo koga kada su vremena dobra, upravo u ovakvim vremenima trebamo jedni drugima, ali i sami sebi pružiti i osigurati ljubav!

I za kraj poruka - u Vama su rješenja, samo ih trebate pustiti da izađu na površinu, a to možete tek kada se ne prepuštate strahu, već odaberete ljubav i pozitivan odnos prema životu

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije