Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je integritet?

Što je integritet?

Što je integritet?
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.08.2010.
  • Broj pregleda: 1.834
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Riječ integritet potiče od latinske riječi integritas, što znači cjelovitost. Kako izgleda osoba za koju kažemo da je iskrena, poštena i da ima integritet?

  • Takva osoba ponaša se u skladu sa svojim uvjerenjima. Drugim riječima za nju se ne može reći da govori jedno a radi - drugo.
  • Javno iznosi svoja moralna uvjerenja, čak i onda kada ta uvjerenja nisu popularna
  • Vodi računa o drugima i njihovim potrebama; pomaže onima kojima je to potrebno

Osoba s integritetom govori istinu i preuzima odgovornost za ono što misli, osjeća i čini. Ne glumi pred drugima, iskrena je i ima unutarnji osjećaj moralne dosljednosti. Ovakva osoba živi svoj život iskreno i autentično i ne pretvara se da je nešto što nije. S njom uvijek znate na čemu ste.

Zašto je dobro biti osoba s integritetom

Integritet, prijateljstvo i ljubav

Osoba s integritetom ima mnoge prednosti u društvu. Takva osoba se ljudima više sviđa i ima više bliskih odnosa u svom životu. To nas ne treba čuditi jer bliskost zahtijeva iskrenost i otvorenost. Samo osoba koja se ponaša u skladu s onim kakva doista jest i ne boji se pokazati svoje pravo ja - može biti bliska s drugima.

Integritet nam može pomoći i da održimo svoju ljubavnu vezu, iako o tome rijetko razmišljamo na taj način. Naime, u većini istraživanja o poželjnim osobinama kod partnera iskrenost se pojavljuje na prvom mjestu. Prijateljima, članovima obitelji, bračnim partnerima i ljubavnicima spremni smo oprostiti mnoge stvari. Ali vrlo teško opraštamo ako su nam glumili i tajili od nas dio sebe. Rečenice  tipa Tko si ti uopće? Ili Ja te više ne prepoznajem? izrečene ljutitim glasom i u svađi najbolje odražavaju  naše osjećaje kad se suočimo s činjenicom da osoba koju volimo ili s kojom živimo nije ono što smo mislili da jest.

Sjetite se i mnogih filmova s tom tematikom. Muž umre ili pogine, a onda žena otkrije da je vodio još jedan paralelan život, da negdje ima još jednu ženu ili još jedno dijete. Iako je do tada živjela normalno i bila zadovoljna, to saznanje sruši joj cijeli život. Dotičnom muškarcu, iako je mrtav, to obično ne može oprostiti.

Naravno, nisu svi primjeri ovako dramatični. Ali i oni blaži ostavljaju gorak okus u ustima. Sjetite se osobe s kojom ste razgovarali i otkrili kako se u puno stvari slažete i imate iste stavove. Bili ste oduševljeni i činilo vam se kao da ste stekli novog prijatelja. A onda otkrijete da se ta osoba isto tako u svemu slaže i s nekim tko ima potpuno suprotne stavove! Neugodno ste iznenađeni, osjećate se prevareni i iznevjereni. Pa tko je uopće ta osoba? I što doista misli? Ideja o prijateljstvu sigurno vam više ne pada na pamet.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Tko su dobri ljudi

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije